Motivet - ett blåsinstrument eller en paddel men ingen snopp - kommer att synas på framtidens 50-kronorssedlar.
Motivet - ett blåsinstrument eller en paddel men ingen snopp - kommer att synas på framtidens 50-kronorssedlar.

Somliga ser snoppar som inte finns

ANNONS
|

Skulpturen är nästan tolv meter lång och knappt fem meter hög. Konstnären själv, Sinisha Bozunovic, Strömstad, tar uppståndelsen med ro efter artikeln i Aftonbladet som fick en väldig spridning, inte minst på Facebook. Tolkningen att två personer på båten skulle hålla på med en sexuell akt, ger han inte mycket för. Snarare visar den omdiskuterade delen av skulpturen en krigare med blåsinstrument.

– Om man bara plockar ut en liten del så blir det inte alls samma sak som att se helheten. Jag tar detta med en nypa salt. Det är en så pass oskyldig bild. I efterhand kan jag tycka att så länge det väcker uppmärksamhet kring Tanums kulturarv så är det positivt. Sedan att någon skulle dra sexistiska slutsatser var aldrig meningen, säger han till Bohusläningen.

ANNONS

Sinisha Bozunovic har sedan länge ett brinnande intresse för hällristningar och har även jobbat som bildlärare i över två decennier. Han berättar att en idé med skeppet utanför entrén till köpcentret är att göra det inbjudande för barn.

– Jag har tagit bort en av personerna på skeppet för att det ska bli mer plats att klättra på. Vidare har jag tagit bort ett svärd. Den tredje modifieringen är att jag har könsstympat figuren i mitten som står upp med yxa i handen. Jag tyckte inte att det var så lämpligt med ett könsorgan på en klätterställning, säger Sinisha Bozunovic.

Centrumledaren Magne Andersen avvisar också den sexuella tolkningen och anser i ett mejl till Bohusläningen att någon avsiktligt har tagit en dålig närbild för att skapa uppmärksamhet kring en fantasifull tolkning. Att göra 3D-bilder av hällristningar är ett nytt sätt åskådliggöra och skapa intresse för världsarvet.

Aleka Karageorgopoulos, enhetschef på Vitlycke, ger en annan tolkning av hällristningen som går ut på att det förmodade blåsinstrumentet i själva verket är en paddel.

– Vi tror att detta är en storm som blåser över ganska snart. På den riktiga hällristningen finns det heller inte någon koppling mellan paddeln och huvudet. Det är vittringen i berget som gör att det kan se ut så, säger hon.

ANNONS

Museipedagog Hans Lundenmark visar också, på plats, att det förhåller sig så.

– Detta kanske blir Sveriges mest kända hällristning, av olika orsaker. Mest för att den kommer att finnas avbildad på de nya 50-lapparna, får man hoppas, säger han.

ANNONS