Thure Lindhardt och Sofia Helin spelar återigen huvudrollerna i tv-serien "Bron". Den fjärde och sista säsongen av tv-succén har premiär i SVT1 på nyårsdagen.
Thure Lindhardt och Sofia Helin spelar återigen huvudrollerna i tv-serien "Bron". Den fjärde och sista säsongen av tv-succén har premiär i SVT1 på nyårsdagen.

Sofia Helin släpper aldrig taget om sin Saga

Kamerorna släcktes och den sista säsongen av ”Bron” var färdiginspelad – då fällde skådespelerskan Sofia Helin tårar.

ANNONS
|

Kappan har hängt med sedan den första säsongen, men nu har kriminalkommissarie Saga Noréns karaktäristiska plagg kastats av för allra sista gången. Säsong fyra ska vara den sista. Men Sofia Helin tar inget personligt farväl av sin roll som den folkkära polisen från "Länskrim Malmö".

- Jag tänker inte så. Precis som upplevelser, drömmar och böcker bär vi med oss det som minnen i oss. Den person som Saga är kommer jag alltid att bära med mig, säger Sofia Helin.

ANNONS

När man har jobbat länge med en rollfigur tar man inget avsked – i stället är det något man tar med sig vidare, förklarar den danske huvudrollsinnehavaren Thure Lindhardt.

- Men det blir ändå något symboliskt när man tar av sig kostymen för sista gången och lägger den bakom sig, och sänder ett tack till den karaktären och människan, säger han.

Sätter spår

Fyra säsonger med den säregna kommissarien har satt sina avtryck på Sofia Helin.

- Jag vet att det har präglat mig rent fysiskt. Om jag tvingar mig att tänka och agera på ett visst sätt tillräckligt mycket så tror ju kroppen och hjärnan att det är så här jag är, även om jag intellektuellt vet att det inte är så, säger hon.

Fängelsedörrar dånar i öppningsscenen av den fjärde säsongen. Bakom lås och bom sitter Saga Norén – som dömts för att ha dödat sin mor.

ANNONS

- Det är en hemsk situation för henne. Att passa in i någon annans regler och att tvingas vara med andra. Farliga personer, och att dessutom vara polis. Fruktansvärt, säger hon.

Högsta domstolen väntas komma med sitt avgörande i målet efter att Saga Norén överklagat domen. Hon är fängslad när en ny mordutredning rullar i gång för kommissarien på andra sidan sundet: Henrik Sabroe, som spelas av Thure Lindhardt. Han är på plats när en chef vid den danska motsvarigheten till Migrationsverket hittats brutalt stenad till döds vid Öresundsbron. Utredningen rivstartar för Köpenhamnspolisen, men dansken Sabroe saknar hjälp från "Länskrim Malmö" i form av Saga Norén.

Smärtsamt och rätt

Åren med Saga Norén har påverkat Sofia Helin på fler sätt, förklarar hon.

- Det är en era som har varit betydelsefull på så många plan, jobbigt på så många plan och vackert. Allt, säger hon.

ANNONS

Samtidigt infann sig en viss lättnad när inspelningen var färdig.

- Det är ju som att gå runt i en betongkostym att spela den här karaktären.

Men att den fjärde säsongen blir den sista känns helt rätt, tycker såväl Sofia Helin som Thure Lindhardt.

- Jag tycker att det är vackert. Det tappar sin stringens om man mjölkar ur och mjölkar ur, säger Sofia Helin.

- Det känns smärtsamt, men ändå rätt.

Säsong fyra av "Bron" har tv-premiär i SVT1 på nyårsdagen.

TT:s utsände, Köpenhamn

Fakta: Fjärde säsongen av "Bron"

Säsong fyra av "Bron" har premiär på nyårsdagen 2018.

"Bron" samproduceras av det svenska bolaget Filmlance International och danska Nimbus Film.

Såväl svenska som danska skådespelare medverkar i serien. I säsong fyra har Sofia Helin och Thure Lindhardt återigen huvudrollerna. Maria Kulle, Rafael Pettersson och Johannes Bah Kuhnke är några av de andra skådespelarna i "Bron IV".

"Bron" har vunnit flera priser på internationella festivaler.

Två utländska versioner av "Bron" har också gjorts – "The tunnel" som utspelar sig mellan Storbritannien och Frankrike och "The bridge" som utspelas mellan USA och Mexiko.

ANNONS