Skillnaden mot presidentens installationstal kunde inte vara större

Lågmält, sansat och med en vädjan om enighet. Donald Trumps tal inför kongressen stod i bjärt kontrast mot tidigare framträdanden. Presidenten lovade skattesänkningar och slut på Obamacare.

ANNONS
|

Presidenten håller ett årligt tal till kongressens båda hus, senaten och representanthuset. Tonen brukar vara hyfsad och både demokrater och republikaner applåderar artigt i respekt för presidentämbetet. Men när de politiska löftena tas upp visar det egna partiets representanter uppskattning medan det andra partiets kongressledamöter och senatorer sitter tysta. Denna gång ledde demokraternas Nancy Pelosi en tyst kvinnoprotest genom att med sina kvinnliga kollegor bära kläder i vitt.

Donald Trump läste sitt tal innantill på teleprompter och gjorde inga utvikningar från det skrivna manuskriptet. Det var stora ord som förde tankarna till tidigare presidenter som också målat upp bilden av USA som en nation med oanade möjligheter och få begränsningar. Han manade till samarbete över partigränsen för att lösa USA:s ödesfrågor.

ANNONS

Det är vad som förväntas när presidenten står inför kongressen och uppskattas också av åhörarna.

Talet en framgång bland väljarna

Snabbmätningar efter talet ger Trump god uppskattning. Men skillnaden med Trumps installationstal som president kunde inte vara större.

Då – för en dryg månad sedan – gick han till häftig attack mot politikerna i Washington stående på Kapitoliums trappa och anklagade dem för att medverka till en stor del av USA:s problem.

Sedan installationen har Trump fortsatt med våldsamma verbala attacker både mot politiker och medier, som han hävdar är folkets fiende. Nu upprepade han ingenting av det.

Vilken Trump kan vi vänta oss?

Frågan är därför vilken Trump som är den riktiga och vilken ton som skall förväntas framöver.

Politiskt redovisade han viljeinriktningen utan att gå in på detaljer. Han sade att de tysta rösterna förvandlats till en jordbävning i och med valet av honom till president. Han sade att USA tidigare försvarat andra nationers gränser men inte sina egna. Resultatet är, enligt Trump, att människor, narkotika och vapen strömmat in okontrollerat.

Han sade också att USA hjälpt till att bygga upp länder utomlands men negligerat problemen med infrastrukturen hemma. Internationellt bistånd skall därför dras in och pengarna satsas på amerikanska reformer.

Upprepade löfte om mur

Donald Trump upprepade att muren mot Mexiko skall byggas och lovade omfattande skattesänkningar. Han nämnde inga siffror men sade att reformen kommer att gynna medelklassen och företag. Han sade också att Obamacare skall rivas upp och ersättas av något annat men gav inte heller här detaljer som ger vägledning om hur den framtida sjukvårdsförsäkringen skall se ut.

ANNONS
Trump manade alla att lägga de politiska meningsskiljaktigheterna åt sidan och att fördöma hat och ondska. Den uppmaningen kom efter kritik mot att Trump inte snabbt och stenhårt fördömt de antisemitiska dåd som genomförts på en rad platser i USA. Judiska begravningsplatser har vandaliserats och hot har riktats mot synagogor. Främlingsfientligheten har även lett till att en indisk man skjutits ihjäl i Kansas City häromdagen, något som Trump också tog upp i talet efter att ha kritiserats för tidigare tystnad.

Bjöd in anhöriga till offer för utländska brottslingar

Presidenter brukar bjuda in gäster som på olika sätt blir symboler för presidentpolitiken. Bland Trumps gäster fanns anhöriga till människor som dödats av utländska gärningsmän som vistats i USA illegalt.

Demokraterna höll ett dämpat tv-sänt tal efter Trumps framträdande. Men det är tydligt att de inte kommer att lägga fingrarna emellan.

Republikanerna har dock majoritet både i representanthuset och senaten vilket ger Trump möjlighet att få igenom sina förslag trots demokratiskt motstånd. Hittills har Trump mest styrt med presidentdekret men de stora frågorna som budgeten och upprivanded av Obamacare måste hanteras av kongressen.

ANNONS