Skärpt säkerhet på Ullevi inför Håkan Hellström

Både på fredagen och på lördagen väntas över 60 000 personer tåga in på Ullevi för att se Håkan Hellström. Redan i måndags påbörjades förberedelserna inne på arenan: "Det är så kul att jobba med de här konserterna. Håkan har världens mysigaste publik", säger produktionsledaren Thomas Sjöblom.

ANNONS
|

Det tar lite tid innan vi släpps in på Ullevi för en smygtitt på scenbygget inför helgens konserter. Först ska personalen förvissa sig om att inga av Håkan Hellströms hemliga gäster befinner sig inne på arenan.

– Det kan vi inte avslöja nu, men det kommer bli flera överaskningar båda kvällarna, förklarar Kajsa Apelqvist, pr-ansvarig hos arrangören FKP Scorpio.

Har gjort en "peacewalk"

Inne på Ullevi finns det gott om arbetande människor i omlopp. Scenen börjar se färdig ut, men än finns det mycket att göra. Framför scenen står en halvfärdig cirkel i trä, som ska formas till ett fredstecken.

– Vi kallar den vår peacewalk. Det är i stället för en catwalk, säger Thomas Sjöblom.

ANNONS

Innanför ringen i själva "peacewalken" kommer det att beredas plats åt de allra mest hängivna fansen, som har köat i många nätter för att komma först in på arenan.

Utmärkande för den här scenen, säger Thomas Sjöblom, är att den har ovanligt mycket LED-ljus. Tillsammans drar scenen ungefär lika mycket ström som 75 normalstora villor. Men så har inte hela turnén varit.

– Nej, det har varit väldigt olika. Det är ju en viss skillnad mot när vi byggde scen inför klubbgiget i Berlin med 800 besökare, säger Thomas Sjöblom.

Har utökat säkerheten

Han förklarar att även säkerheten ser annorlunda ut under den här turnén jämfört med tidigare, på grund av de terrordåd som riktats mot stora konserter de senaste åren.

–Händelserna i Paris var en vändpunkt för evenemangssäkerhet i stort, och efter Manchester-dådet som skedde strax innan turnépremiären har vi utökat säkerheten med metalldetektorer, mer personal och noggrannare kontroll av väskor, säger Thomas Sjöblom.

En annan viktig säkerhetsaspekt är att vara förberedd på olika sorters väder. Scenen tål ganska mycket regn, men vid åska eller kraftig vind kan konserten behöva avbrytas, vilket också hände när Håkan Hellström spelade på Stockholms stadion tidigare i sommar.

Det svåraste med att bygga såhär stora scener är, enligt Thomas Sjöblom, att få allt att klaffa med logistik och planering. Att alla saker och personer finns på plats, och att allting sker i rätt ordning. Hittills har bygget på Ullevi gått helt enligt planerna, men så är det också de sista två spelningarna på turnén, så personalen har hunnit få in rutinen.

ANNONS

– Det största problemet hittills var väl att det fattades sex stycken nattmackor vid ett tillfälle, säger Thomas Sjöblom.

Håkan är delaktig i processen

Håkan Hellström själv är, enligt Kajsa Apelqvist, förhållandevis delaktig i processen, även om han förstås inte är med och bygger själva scenen.

– Repetitionerna börjar på torsdagen, och Håkans fokus ligger där. Men vi jobbar som ett stort team allihop, säger Kajsa Apelqvist.

– Med amerikanska artister till exempel, kan det vara tydligare uppdelat. Men här är det god stämning mellan alla. Håkan är nästan jobbigt ödmjuk mot hela teamet, säger Thomas Sjöblom.

"Världens mysigaste publik"

Förberedelserna inför konserterna innebär flera dygns hårt slit för Thomas Sjöblom, Kajsa Apelqvist och de andra i teamet på Ullevi, men själva tycker de att det är värt besväret.

Thomas Sjöblom har jobbat med en rad artister inom allt från schlager till hårdrock, och han tycker att det finns något alldeles speciellt med Håkan Hellströms publik.

– De är så roliga och det är inget gnäll. Det är världens mysigaste publik, och då är det kul att jobba, säger han.

Det här är Håkans scen

  1. Själva scenen väger strax över 50 ton.
  2. Innehåller 576 kvadratmeter LED-ljuskällor.
  3. Har 324 lamparmaturer, 240 högtalare, 17 kameror och 16 fristående torn.
  4. Drar lika mycket ström som 75 normalstora villor, omkring 1 200 ampere.
  5. Har ett antal stora bildskärmar och en catwalk i form av ett fredstecken.
  6. Scenen fraktas med hjälp av 11 trailers.
  7. Scenbygget sköts av 55 tekniker och ungefär lika många roddare.
  8. Totalt är det omkring 250 personer som arbetar med att arrangera en Håkan Hellström-konsert på Ullevi.
ANNONS