Serverad mat gör skolans svinn mindre

Varje dag slängs cirka 60 kilo mat på Hulebäcksgymnasiet. Nu gör skolan en intensiv satsning med målet att halvera matsvinnet.

ANNONS
|

Utanför matsalen möts eleverna av skyltar med information om måltidens näringsinnehåll och hur mycket mat som slängts dagen innan. När GP är på besök serveras spagetti och köttfärssås, mångas favoriträtt. Men i stället för att eleverna själva lassar på sina tallrikar, som de brukar, står måltidspersonalen redo att lägga upp en "normalportion" på tallriken. – Ögat är ofta hungrigare än magen och tanken är att vänja eleverna vid vad en normalportion är, säger Marina Dahlgren, enhetschef på måltidsservice i Härryda kommun. Intill komposthinkarna finns dessutom vågar där eleverna tydligt kan se hur mycket de kastar efter lunchen.

Projektet startade i förra veckan och kommer att pågå under hela september. Men redan nu syns tydliga resultat som visar en positiv trend. I torsdags slängdes 39 kilo, vilket motsvarar cirka 28 gram per person. Vid tidigare mätningar har siffran ibland legat på 85 gram. – Det är jättebra! Eleverna är fantastiska och har verkligen tagit till sig det här, säger Marina Dahlgren.

ANNONS

Inom kommunen har måltidsenheterna arbetat med att minska matsvinnet sedan 2014. En person projektanställdes för att enbart jobba med den frågan. Hittills har det främst handlat om det som slängs när maten tillagas. Nu vill de ta satsningen ett steg längre och gå hårt åt problemet från fler håll. – Det här är ett I-landsproblem. Vi vill inte fylla en biogasbil med rester, då kan vi hellre lägga pengar på annat, säger Marina Dahlgren.

Genom att pressa ned matsvinnet räknar måltidsservice med att sänka kostnaderna på flera sätt. Mat som blir över kan sparas och utgifter för att hantera restavfall minskas. Några ekonomiska mål har inte satts upp utan det viktigaste nu är att få eleverna att tänka på ett nytt sätt när det gäller skolmat. Enligt köksföreståndare Karin Lisander är de flesta positiva. –Man får en bättre kontakt med eleverna när man står och serverar mat. Blir de inte mätta får de hämta mer såklart.

Rebecca Borgenstierna och hennes klasskamrater, som går i trean, håller med. – Vi har pratat om det och inte slängt något senaste veckan. Man tar inte onödigt mycket. Nästa månad kommer eleverna återigen att få ta lunchen själva, men vågarna kommer att vara kvar och måltidspersonalen har fler idéer. – Vi gör det här nu och så får vi se hur vi ska jobba i framtiden, säger Marina Dahlgren.

ANNONS

Fakta: Matsvinn Resultatet efter projektets första dagar är positivt. Eftersom antalet elever som äter lunch på Hulebäcksgymnasiet varje dag skiftar stort jämförs matsvinnet främst i gram per person. I torsdags åt 1 443 elever, 112 portioner slängdes, vilket motsvarar cirka 39 kilo eller 28 gram per person. Satsningen pågår mellan 4 och 30 september.

ANNONS