SEF: "Det är för jävligt"

Gårdagen var en mörk dag för svensk fotboll. En man i äldre tonåren sprang in på Stadsparksvallen och attackerade Östersunds målvakt i matchen mot Jönköping. Matchen avbröts. Dagen efter den tragiska händelsen försöker fortfarande SEF:s generalsekreterare Mats Enquist förstå vad som hände. - Det är overkligt, man vet inte hur man ska förhålla sig, säger han till GP.

ANNONS
|

Dagen efter attacken mot Östersunds målvakt Aly Keita kan Mats Enquist fortfarande inte första hur och varför den äldre tonåringen som sprang in från familjeläktaren på Stadsparksvallen genomförde dådet.

- Det är svårt att hantera. Detta ärett dåd som inte ser ut som någonting vi känner till sedan tidigare. Är det personligt eller ett vansinnesdåd?Detta har iallafallinget med fotboll eller supporterskap att göra, säger han.

Tonåring anhållen

Personen som sprang in på planen sitter anhållen och polisens utredning hoppas Mats Enquist ska ge svar.

- Det är otroligt viktigt att vi reder ut vad som hänt. Vi får följa utredningen, det går inte att göra annat, säger han.

ANNONS

Ingen högriskmatch

Jönköping Södra - Östersund är långt ifrån någon högriskmatch och ingen på SEF eller polisen kunde förutse dådet på måndagskvällen.

- Det var en lugn och trygg match och det fanns inga tecken på att detta kunde hända.Det är overkligt, man vet inte hur man ska förhålla sig. Det är för jävligt, säger Mats Enquist.

Hur reagerade du när du fick reda på vad som hänt?

- Det är obegripligt. Man blir förbannad. Det går inte att stoppa en enskild individ, oavsett om det är på ett köpcentrum, en biograf eller en fotbollsarena.

Vad kan ni göra för att motverka den här typen av händelser?

- Vi har 480 evenemang varje år och 2,8 miljoner besökare. Man tänker att det här händer bara inte och så händer det plötsligt.

- Vi har generellt god säkerhet på våra arrangemang. Tack och lov så är det här extremt ovanligt. Vi kan inte spärra in hela publiken heller, för att en person gör något sånt här. Det fanns inga tecken varken hos oss eller hos polisen att det här kunde hända.

ANNONS