Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabien valdes i förra veckan in i FN:s kvinnokommission. Enligt UD förväntas kvinnor i landet att bära konservativa och heltäckande kläder. I landet är det även förbjudet för kvinnor att köra bil. På bilden syns landets kung Salman bin Abdul Aziz. 

Saudiarabien invalt i FN:s kvinnokommission

Saudiarabien har valts in i FN:s kvinnokommission. Beslutet får kritik från bland annat organisationen UN Watch som granskar FN:s arbete. – Att utse Saudiarabien till att försvara kvinnors rättigheter är som att utse en mordbrännare till stadens brandmästare, säger Hillel Neuer på UN Watch. Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér uppger för GP att hon välkomnar en dialog om jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter - även med Saudiarabien.

Kvinnokommission (CSW) ska enligt FN:s hemsida arbeta för att främja kvinnors rättigheter och dokumentera hur kvinnors situation ser ut över hela världen och utveckla globala normer för ökad jämställdhet. I kommissionen, som sammanträder en gång per år, finns 45 FN-länder representerade.

Att Saudiarabien har valts in möts av starkt kritik från den fristående organisationen UN Watch. En organisation som har sitt säte i Genève i Schweiz och arbetar med att granska FN:s arbete. 

Asien och Stillahavsområdet har elva platser i kommissionen vars representanter väljs i perioder om fyra år. Utöver Saudiarabien valdes även Irak, Japan, och Turkmenistan in som nya medlemmar i kommissionen från och med 2018 till 2022 från samma region. I omröstningen valdes även Sydkorea om för en ny fyraårsperiod.  

Länderna valdes in under ett möte i förra veckan av de 54 medlemsländerna i FN:s Ekonomiska och Sociala råd (ECOSOC) som kvinnokommissionen arbetar under och där Sverige är med. Då det är hemligt hur de enskilda länderna röstade är det oklart hur Sverige röstade. Men då totalt 47 av 54 länder röstade ja till att välja in Saudiarabien står det klart att flera av det totalt tio EU-länderna i ECOSOC stod bakom beslutet. 

Möts av stark kritik 

– Att utse Saudiarabien till att försvara kvinnors rättigheter är som att utse en mordbrännare till stadens brandmästare, säger Hillel Neuer, verkställande direktör på UN Watch, i ett uttalande på organisationens hemsida. 

Neuer kallar fortsatt valet av Saudiarabien för absurt och trycker bland annat på att det till exempel är förbjudet för kvinnor att köra bil i landet.  

Åsa Regnér: "Stöttar kvinnokommissionens viktiga arbete"

Under FN:s kvinnokommissions senaste toppmöte i New York i mars i år deltog bland andra Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Hennes pressekreterare Joanna Abrahamsson uppger att ministern i nuläget endast vill lämna en skriftlig kommentar gällande att Saudiarabien har valts in i FN:s kvinnokommission. 

"Vi noterar att Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen. FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete. Val till kvinnokommissionen görs i de regionala grupper som varje medlemsstat tillhör. Sverige stöttar kvinnokommissionens viktiga arbete och välkomnar dialog om jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter. Detta gäller även för Saudiarabien, uppger Åsa Regnér i en skriftlig kommentar till GP. 

I UD:s reseinformation för Saudiarabien, som är uppdaterad den 23 januari 2017, skriver Utrikesdepartementet bland annat att kvinnor förväntas klä sig konservativt i landet och att kvinnor och män som vistas tillsammans uppmanas att kunna visa intyg på att de är gifta med varandra. 

UD skriver bland annat också att kvinnor inte får köra bil och att de inte får åka i en bil med andra män än sin make, bror eller far. 

Wallström kritiserade Saudiarabien 

2015 hamnade Sverige i en diplomatisk kris med Saudiarabien efter bland annat ett uppmärksammat uttalande av utrikesminister Margot Wallström.

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur, sade Wallström angående Saudiarabien i Sveriges riksdag. 

Wallströms uttalande stoppade, efter en uppmaning från Saudiarabien, henne från att hålla ett tal inför Arabförbundet i Kairo dit hon var inbjuden som hedersgäst. 

Arabförbundets utrikesministrar fördömde då också hennes uttalande. 

LÄS OCKSÅ: Tidslinje: När Saudiarabien surnade till på Sverige

Sedan tidigare är även Saudiarabien med i FN:s råd för mänskliga rättigheter.