Sätter färg på det gråa

Under veckan kommer den betonggrå Hjällbobron att få färg. Platsen ingår i konstprojektet Artscape och målet är att involvera hela Hjällbo i skapandet.

ANNONS
|

Under Hjällbobrons ena brofäste syns en väggmålning av ett ungt ansikte, på motsatt sida en äldre kvinnas. Målningarna är en del av gatukonstfestivalen Artscape och under veckan ska hela bron fyllas med färg. Vid en stege står en grupp på fyra personer med målarfärg på händerna.

En av dem är konstnären Ligisd, som under Artscape samarbetar med flera andra konstnärer i arbetet med att måla Hjällbobron. Ansiktena är till exempel gjorda av två brasilianska konstnärer som Ligisd träffade på ett graffitievent i Köpenhamn, och resten av bron ska målas tillsammans med vem som helst som känner sig manad att sätta färg på tillvaron.

ANNONS

"Måla exakt som ni vill"

– Visst är det kul och utmanande att måla en hel vägg själv, men min dröm är att inspirera andra att komma igång och börja uttrycka sig kreativt. Vi vill göra något där vi kan få med oss de boende. Sen kom idén om bron, och det är spännande att det är så stor symbolik i broar. Vi vill ta konsten och kulturen ut till området.

För att engagera de boende ägnade Ligisd föregående vecka åt att prata med folk om hur de vill att Hjällbobron ska se ut. Utgångspunkten har varit "Vi ska måla bron, vi ska måla den exakt som ni vill."

– Va, som vi vill? svarade många först. Folk har aldrig ens gått i de tankarna, säger Ligisd.

Fler ansluter

Mona Al weswasi, som är en av dem som målar med Ligisd på heltid under Artscape, säger att det är spännande att få vara med och se hur folk i Hjällbo tar intryck av projektet.

– Det är kul att vara här och se hur folk regerar när man sätter lite färg på området, folk blir lyckliga av det. Tanken är att alla ska känna sig delaktiga i det här. Vi vill uppmuntra till att man kan vara samhällsengagerad och ha inflytande i sitt område. Folk är väldigt nyfikna och när någon kommer fram bjuder vi in dem direkt.

ANNONS

Så småningom ansluter sig också fler personer till gruppen om fyra, och snart befinner sig en skara på tjugo under bron. En av dem är Alejandra Meikle som påbörjar på en blomma på broväggen.

– Det är en väldigt bra möjlighet för folk i stadsdelen att uttrycka sig. Om man jämför nu med hur bron såg ut bara för några dagar sedan – så trist och grå. Nu kan man gå förbi här och drömma några sekunder.

Behöver färg

Nedanför slänten står Ismail Janine, Imam Frindi och Zelal Aslan. De är bor och är uppvuxna i Hjällbo och tycker att målningen av Hjällbobron ger mer liv åt platsen.

– Det är alltid så grått och tråkigt i betongområden. Vi behöver mer färger. Man mår automatiskt bättre och blir gladare, säger Ismail Janine och kompisen Zelal Aslan fortsätter:

– Så många människor åker förbi här med spårvagn och buss varje dag. Nu kommer de få se något mer välkomnande på väg till Hjällbo och Angered.

Öppna dörrar

De har alla jobbat med att hålla rent på platsen under veckan, men än har de inte vågat sig på att måla något.

ANNONS

– Men jag är sugen på att hjälpa till, att göra lite konstnärliga saker, säger Imam Frindi.

Ismail Janine tycker att Ligisd och hans medhjälpare har lyckats bra med att involvera boende i området.

– De har haft öppna dörrar för alla, vem som helst får komma och måla. Man märker också att de som jobbar med detta har förortsbakgrund, de kommer överens med ungdomarna och förstår dem. Men framförallt är det är bra att folk visar att de inte har glömt bort Hjällbo, att man satsar på området. Det är så grått överallt, tillslut känner man att ingen bryr sig om en. Men när den här typen av projekt dyker upp får man en annan känsla för området.

Artscape på Hjällbobron

  1. Gatukonstfestivalen Artscape pågår 25 juli–21 augusti och Hjällbobron beräknas vara färdigmålad på fredag.
  2. Tanken bakom konstverket är att olika kulturer och åldrar möts över bron. På ena sidan ett ungt ansikte på den andra ett gammalt.
  3. För att bekanta sig med Hjällbo har Ligisd gått runt i området och pratat med folk, spelat basket och druckit kaffe på caféet vid torget.
ANNONS