Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Lotia är butikschef på Nividas i centrala Göteborg.
Sarah Lotia är butikschef på Nividas i centrala Göteborg.

Sarah om den unika glasögonbutiken i Göteborg

Här finns bara ett enda märke och alla bågar kostar lika mycket. Konceptet som är unikt i Göteborg har blivit en succé för glasögonbutiken Nividas på Östra Hamngatan.
– Trenden att äga fler än ett par bågar har gynnat oss, säger butikschefen Sarah Lotia.

När Sarah möter upp i butiken har hon just lämnat över en kund till en av sina kollegor. Hon berättar att många göteborgare fortfarande upptäcker Nividas, trots att det svenska märket haft en egen butik i stan sedan 2015.

– Nya besökare frågar oftast varför våra priser är lägre än kedjornas. Det är som att de undrar ”vad är haken?”. Men det handlar om att hela vår affärsidé bygger på att det ska vara enkelt att köpa glasögon. Jag hade aldrig stått här om vi inte hade en väldigt bra produkt, säger Sarah och justerar placeringen på några nyputsade skyltexemplar.

Sex punkter för rätt glasögon

Annars handlar de flesta frågorna från butikens besökare om vad som är trendigt i Göteborg just nu.

– Eller så är den klassiska frågan ”om du tittar på mig, vad ska jag ha då?”. Det är kul att våra kunder litar på oss för vi har stor erfarenhet av att hitta rätt bågar och vi har ett väldigt roligt sortiment, säger Sarah och räknar upp sex punkter som hon alltid tittar på.

EXTERN LÄNK: Kolla in Nividas utbud här

– Personligheten, ansiktsformen, bredden på ansiktet, näsan, ögonbrynen och behovet. Här är vi brutalt ärliga och det tror vi är en stor anledning till att vi har många återkommande kunder.

Göteborgare köper flera bågar

Nividas har alltså bara sitt eget märke i butiken. Trots det finns många olika stilar, såväl klassiska sköldpaddsbågar till åttkantiga metallbågar och färgglada bågar gjorda av ett biologiskt nedbrytbart plastmaterial.

– Vi ser en trend i att allt fler göteborgare köper flera olika bågar för olika ändamål. Du kanske har ett lite mer safe par på jobbet och ett annat privat, till exempel oversized metallbågar eller transparenta glasögon med gradalton*, berättar Sarah.

”Okomplicerat att handla hos oss”

Sarah har arbetat i branschen i snart 15 år. Hon ser en stor skillnad i hur göteborgarna ser på glasögon i dag jämfört med när hon började.

– Förr ägde vi kanske ett och samma par i fem år. I dag är glasögonen mer av en accessoar. Det har märkts väldigt tydligt nu efter pandemin när folk är ute och rör på sig att de vill variera bågarna efter kläder och stil, just för att det är kul.

Tack vare denna utveckling tycker hon konceptet Nividas erbjuder fungerar bra.

– Det vi ofta får höra av göteborgarna är att sortimentet känns överkomligt. Att det är okomplicerat att handla glasögon hos oss samtidigt som våra bågar känns eleganta och tidlösa.

* Gradalglas innebär att glasen är mörkare upptill och sedan övergår i ljust glas nedtill.