Sara Broos om nya filmen Speglingar

ANNONS
|

– Min avsikt är inte att ställa henne mot väggen utan att föra en dialog med den människa som står mig närmast av alla, berättar filmaren Sara Broos som 2012 debuterande med den känsloladdade dokumentären För dig naken, om sin gudfar konstnären Lars Lerin.

Nu söker hon komma nära sin mamma Karin Broos, även hon konstnär. Mor-dotter-relationen är på vissa plan närmast symbiotisk. De har en bra relation, ändå finns där avgrunder av avstånd: saker de aldrig tidigare kunnat prata om.

– Du tar alltid en risk när du står någon nära och konfronterar den personen, för att sen gestalta det. Du måste skildra också det som inte är så smickrande.

ANNONS

Förde henne närmare mamman

I ett och ett halvt år har hon nu arbetat med dokumentären Speglingar, en process som varit omvälvande och fört henne närmare mamman. Den första resan de gjorde tillsammans, till badparadiset Jurmala i Lettland, blev något av en besvikelse för Sara Broos. Samtidigt fick Karin Broos en slags konstnärlig energikick.

– Jag började anförtro henne saker från uppväxten. Men hon satt mest och tänkte på sin konst. När hon kom hem gjorde hon flera fantastiska målningar. Hon inte var beredd just då att möta det jag berättade, säger Sara Broos.

Senare ändrades det i och med att Karin Broos medverkade i Sommar i P1. Där berättade hon om svåra saker hon aldrig tidigare satt ord på och lät också sin dotter läsa manus innan.

Led i terapeutisk process

Att våga ta mer plats och inte hela tiden förändra sig själv och anpassa sig efter andras önskemål är något Sara Broos arbetat medvetet med de senaste åren. Hon ser filmen som ett led i den terapeutiska processen.

– Kanske hade jag aldrig gjort den här filmen om min mamma inte hade varit konstnär. Men hon har använt mig mycket i sin konst också, säger Sara Broos.

ANNONS

På måndag eftermiddag gästar hon Pustervik för ett samtal om personlig fiktion och svårigheten i att överhuvudtaget gestalta en människas inre. Medverkar gör även regissören Petra Revenue, som är aktuell med nya filmen Motiv.

ANNONS