Sahlgrenska värvar grekiska sjuksköterskor

ANNONS
|

– Efter att jag födde mitt barn sa jag att det är dags att prova någonting bättre. För framtiden ser inte så bra ut i Grekland, säger Stavroula Papatsori.

Hon är en av sexton utländska sjuksköterskor, i huvudsak från Grekland, som värvats till Sahlgrenska universitetssjukhuset det senaste året.

Saknas personal

Förra året lämnade fler sjuksköterskor än något år tidigare sitt jobb på Sahlgrenska. Fackförbunden har larmat om att fler vårdplatser behövs och att personalbristen leder till både bristande patientsäkerhet och ohållbar arbetsmiljö.

Som en del av arbetet med att lösa personalbristen rekryterar sjukhuset nu in utländska sjuksköterskor. I april förra året åkte representanter från Sahlgrenska ner till en jobbmässa i Grekland för att locka vårdpersonal till Göteborg.

ANNONS

– Tidigare har ibland sjuksköterskor från andra länder kontaktat oss och så tar vi in dem. Men nu gör vi det mer systematiskt. Grekland har ingen bra arbetsmarknad för sjuksköterskor så vi får väldigt motiverade personer som söker sig till oss, säger Jerker Gussmo, HR-chef på Sahlgrenska.

Målet är att värva tio till femton utländska sjuksköterskor om året. Framförallt handlar det om specialistutbildade sjuksköterskor som är svåra att hitta i Sverige.

Får gå språkkurser

För att rekryteringen ska fungera har Sahlgrenska byggt upp en välkomstservice för sjuksköterskorna. De får gå språkkurser på arbetstid och de får hjälp med myndighetskontakter och att skaffa bostad.

– Det gör vi för att det inte ska vara en kortsiktig satsning, säger Jerker Gussmo.

Som sjuksköterska i Aten tjänade Stavroula Papatsori omkring 5 000 kronor i månaden. Hon berättar att arbetslösheten fortfarande är hög efter krisen och därför tvekade hon inte när chansen att flytta till Göteborg dök upp.

– Man känner trygghet här i Sverige. Förhållandena är bra, man får möjlighet att utvecklas och det är bra för familjen också, säger hon.

Än så länge går hon bredvid den ordinarie personalen på Östra sjukhusets njur- och dialysmottagning. För att hon ska få jobba självständigt måste sjuksköterskelegitimationen godkännas av Socialstyrelsen.

ANNONS

Men trots att hon började lära sig svenska så sent som i juni förra året flyter språket på bra och språktestet för att få arbeta som sjuksköterska i Sverige är redan avklarat.

"Sahlgrenska lockar inte"

Stephen Selindh är vårdenhetschef på Njur- och dialysmottagningen. Han säger att bristen på sjuksköterskor är konstant och välkomnar därför utlandsrekryteringarna.

– Sahlgrenska lockar inte med alla diskussioner som är. Det här är en win-win. Vi får hit en kompetent sjuksköterska som har jobbat med dialys tidigare. Hon lär sig svenska väldigt fort och kommer vara självgående inom ett år från att hon kom hit, säger han.

Även på Vårdförbundet välkomnas de grekiska sjuksköterskorna. Men Martin Håland, förtroendevald, säger att sjukhuset framförallt behöver jobba med att förbättra villkoren för de som redan finns.

– Alla medarbetare är välkomna. Sen är vi självklart ledsna över att arbetsgivaren inte lyckas behålla de som finns idag eftersom många slutar.

Stavroula Papatsori hoppas få sin sjuksköterskelegitimation godkänd den närmsta månaden. Och även om hon ibland kan sakna sin familj och det grekiska vädret är planen att stanna i Göteborg.

– Man kan inte äta väder. Jag kan se en bättre framtid här i Sverige.

Sjuksköterskor

  1. Sjuksköterska är en skyddad titel. Det innebär att det krävs legitimation för att få jobba som sjuksköterska i Sverige.
  2. För att få legitimation krävs språkkunskaper i svenska, danska eller norska och yrkeskvalifikationerna ska godkännas av Socialstyrelsen.
  3. Sjuksköterskor som har legitimation eller motsvarande behörighetsbevis i EU eller ESS behöver som huvudregel enbart visa de har genomgått en utbildning som uppfyller minimikraven samt att de klarar språkkraven innan de kan få legitimation.
  4. Sjuksköterskor utbildade utanför EU eller ESS behöver också få sin utbildning granskad av Socialstyrelsen, göra Socialstyrelsens kunskapsprov, författningskurs och praktiskt tjänstgöring alternativt gå kompletterande högskoleutbildning eller ta en svensk examen, för att kunna få legitimation.
ANNONS