Patrullerande poliser på årets upplaga av Bråvallafestivalen. Arkivbild.
Patrullerande poliser på årets upplaga av Bråvallafestivalen. Arkivbild.

Så ska festivalerna hindra sexbrott

Mer personal på plats och intern utbildning – men inga zoner med mansförbud. Så ska svenska festivalarrangörer motverka sexbrott. Det visar en genomgång som TT har gjort.

ANNONS
|

Den senaste tidens sexbrott på svenska festivaler har väckt starka reaktioner. Händelserna har också skapat eko i utländska medier som BBC och New York Times.

TT har varit i kontakt med ett tiotal svenska festivalarrangörer som alla säger att de tar situationen på allvar och jobbar aktivt med att förebygga sexbrott.

Extra folk

Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig på Storsjöyran i Östersund, berättar att man började diskutera frågan i vintras efter att flera övergrepp anmäldes på festivalen We are Sthlm.

- Men det är klart att bilden förstärks efter de senaste händelserna. Det vi gör konkret är att vi har mobiliserat extra mycket folk. Vi samarbetar med frivilligorganisationer som tillsammans utgör närmare 200 personer som rör sig på och utanför området, säger Stefan Kauppi.

ANNONS

En av de festivaler som har hamnat i hetluften är Putte i Parken. Den anordnas på flera platser under sommaren. När musikfesten arrangerades i Karlstad tog polisen emot minst 35 anmälningar om sexuellt ofredande.

Niclas Lagerstam, chef för Putte i Parken, säger att man precis som tidigare jobbar med stor säkerhetsmedvetenhet kring festivalerna.

- Vi uppmanar också tjejer att anmäla. Sen ska vi försöka sätta upp anslag om hur man gå vidare när man har utsatts för sexuellt ofredande, säger Niclas Lagerstam.

Händer i publikhav

Han menar samtidigt att det är svårt att hitta enskilda förövare i en folkmassa.

- Det är i stora publikhav det händer. Vi gör vad vi kan, men vi kan aldrig punktmarkera varenda besökare.

Den 14 juli kommer Putte i Parken till Leksand och helgen därefter gör man ett nedslag i Kungsträdgården i Stockholm.

ANNONS

Livemusik Sverige, en intresseorganisation med runt 120 medlemmar, tillsatte i vintras en arbetsgrupp för att få fram förebyggande åtgärder mot sexbrott på festivaler. Elisabeth Rosenbrand är arrangör för festivalen Musikens makt i Luleå och ingår i arbetsgruppen. Hon bekräftar bilden av att festivalerna tar situationen på allvar.

- Vi ser det som positivt att problemet uppmärksammas. Jag vet inte riktigt vad det beror på att det kommer in fler anmälningar, men det handlar nog delvis om att anmälningar uppmuntras.

Enligt Elisabeth Rosenbrand har mediebevakningen fått det att framstå som att övergreppen är ett festivalproblem.

- Det här är ett samhällsproblem. Vi måste jobba bredare. Det finns inga enkla lösningar. Det handlar om normer som måste förändras.

Debattverktyg

Arrangörerna till Kulturkalaset i Göteborg berättade i veckan att man överväger att införa trygga zoner där enbart kvinnor får vistas. Elisabeth Rosenbrand tycker att det är ett bra initiativ, men ingen långsiktig lösning.

ANNONS

- Däremot kan det fungera som ett debattverktyg. Jag tycker att man ska vara försiktig med att kritisera de initiativ som görs, som Polisens "tafsa-inte"-kampanj". Annars är risken att ingen vågar göra någonting.

Fakta: Så jobbar festivalerna mot sexbrott

Peace & Love

Lars Winnerbäck, Anna Ternheim

7–9/7 Borlänge

"Vi vidtar konkreta åtgärder genom utbildning av funktionärer och stöd till utsatta. Förövare kommer att polisanmälas och portas från området. "Riskområden" har byggts bort, andra områden belyses. Funktionärer från Kvinnojouren i Borlänge finns på plats för att bemöta våldsutsatta kvinnor."

Summer On

Otto Knows, Måns Zelmerlöw

7–9/7 Båstad

"Vi hade inga problem med detta förra året och hoppas så klart på att inte ha det i år heller.Vi har ett litet område som överskådas enkelt av våra vakter. Vi har inte starksprit på området och kör till 23.00, detta förebygger också fylla och våldsbrott."

Latitud 57

Europe, Backyard Babies

8–9/8 Oskarshamn

"Vi har inför årets festival jobbat mycket med denna fråga. Vi har täta samtal med polisen. För att ytterligare öka tryggheten har vi upprättat trygghetsnummer som kommer att vara bemannat under hela festivalen. Vi har väl tilltaget med säkerhetspersonal på området som instruerats att vara extra uppmärksamma på detta."

Sommarrock

Miriam Bryant, Electric Banana Band

14–16/7 Svedala

"Med tanke på att vi är en familjefestival har vi alltid arbetat med stor närvaro av ideella säkerhetsfunktionärer, utöver poliser och uniformerade vakter. Synlighet och tillgänglighet är viktigt. Vi fortsätter med mycket personal i publiken, som ska övervaka våra besökare men också vara till hjälp när situationer uppstår. En annan del som vi diskuterar mycket är bemötande."

Clandestino

Anouar Brahem, Erik Lundin

28–31/7 Göteborg

"Enligt vår kännedom har inga sex- eller våldsbrott rapporterats under de 14 år som vi arbetat med festivalen.Det hör förmodligen ihop med att vi alltid strävat efter en jämn könsfördelning när det gäller artistbokningar och att festivalen vilar på en generell kritik av samtida kulturproduktion. Den hållningen bidrar till att minimera risken för övergrepp. När musiken står i centrum uppstår en stämning präglad av respekt och solidaritet som är viktigare än repressiva åtgärder."

Into the Valley

Roman Flügel, Move D

29–30/7 Dalhalla

"Förra året hade vi inga anmälda sex- eller våldsbrott. Vi hoppas så klart på samma fina siffror i år, men man kan aldrig vara säker. Vi har vakter och trygghetsvärdar på området, hela organisationen är också på plats. Vi jobbar hårt med busslogistiken så att alla kommer hem säkert och har lagt campingen nära festivalplatsen så att det inte är långt att gå. Det är viktigt att berätta vilka förväntningar man har på besökarna. En festivalupplevelse hänger absolut på arrangörerna, men även på besökarna."

Way Out West

PJ Harvey, Skepta

11–13/8 Göteborg

"Vi hade redan vidtagit åtgärder innan de senaste händelserna. Bland annat har vi ett samarbete med social resurs och polisen. Vi kommer att ha utbildning och informera all vår personal. Som arrangör tar vi detta på absolut största allvar, även om vi i stort sett varit helt förskonade på Way Out West. Det är inget festivalproblem, utan ett samhällsproblem. Uppenbarligen kan män i grupp vara ett stort problem, det måste vi våga prata om."

Musikens Makt

Amanda Bergman, Tityo

19–20/8 Luleå

"Vi säljer inte alkohol och har ett öppet område. Detta i samband med att vi är tydliga med våra värderingar har skapat ett tryggt festivalområde och har gjort att vi hittills varit förskonade från sexualbrott och bråk. Organisationer som Fatta, Tjejjouren, och Nattskiftet, kommer att finnas på plats. Vi har också en branschträff med en paneldiskussion om sexuella övergrepp, gränser och normer.

Popaganda

Belle & Sebastian, Years & Years

26-27/8 Eriksdalsbadet, Stockholm

"Att vi inte har någon camping, en bred målgrupp och endast inhägnade ölområden gör att det är en relativt lugn festival. Vi jobbar dessutom med allt ifrån belysning på området till inhägnade barområden. Sedan två år samarbetar vi med Nattskiftet. Deras trygghetsvärdar jobbar förebyggande med att fånga upp folk som ser ut att vara antingen för berusade eller i en osäker situation. I år kommer vi att fokusera mer på att använda våra kanaler och sociala medier till att kommunicera med vår publik kring jämställdhets- och trygghetsfrågor. Som arrangörer kan vi göra mycket, men alla behöver hjälpas åt för att skapa en trygg stämning."

ANNONS