Jordan Horowitz, producent för "La La Land", visar kuvertet att "Moonlight" prisas som bästa film. Arkivbild.
Jordan Horowitz, producent för "La La Land", visar kuvertet att "Moonlight" prisas som bästa film. Arkivbild.

Så ska ett nytt Oscarsfiasko undvikas

Efter fjolårets skandal när fel vinnare lästes upp i kategorin bästa film har åtgärder vidtagits för att fiaskot inte ska upprepas.

ANNONS
|

Warren Beatty och Faye Dunaway fick in fel kuvert. I stället för att prisa "Moonlight" läste de upp filmen "La la land" – allt efter en miss av revisionsfirman PWC som bottnade i att en person helt enkelt räckt över kuvertet för bästa kvinnliga skådespelerska.

Oscarsakademien hade ett flertal möten med PWC de efterföljande månaderna och kom fram till en rad förändringar. Åtgärderna handlar om striktare kontroller över kuverten. En tredje person kommer nu att övervaka hanteringen från kontrollrummet. Precis som två andra personer som står vid sidan av scenen kommer den tredje att sitta med vinnarkuvert samt ha alla vinnarna memorerade i förväg.

ANNONS

- Se det som en säkerhetskontroll, säger Tim Ryan, ordförande för PWC i USA.

Två personer från PWC som arbetade med förra Oscarsgalan har bytts ut, men de jobbar fortfarande för revisionsfirman.

Därutöver har en ny kontroll för hur kuverten räcks över införts. Både den som presenterar kändisarna och scenansvarig ska bekräfta att de fått rätt kuvert för kategorin.

De tre för PWC som ansvarar för kuverten kommer att delta i repetitioner och öva på vad som görs om något går fel. PWC:s personal förbjuds också använda mobiltelefoner under galan.

- Vårt enda fokus kommer att vara på showen och att leverera rätt kuvert, säger Tim Ryan.

TT-AP
ANNONS