Så säljer du din bostad

Det finns en hel del tips om hur man köper ny bostad. Men hur går man egentligen bäst till väga när man har beslutat sig för att sälja? Vi bad Fastighetsbyråns mäklare Sebastian Arnell om tips på vad man ska tänka på vid en försäljning.

ANNONS
|

– Det första man bör fundera över är om man ska börja med att sälja sin bostad eller med att köpa nytt. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att sälja och köpa i samma marknad, säger Sebastian Arnell, mäklare på Fastighetsbyrån.

Att köpa och sälja i olika marknader kan vara en fördel om priserna går upp och en nackdel om priserna går ner menar han. Vill man vara helt säker på att priserna inte går ner när det är dags för försäljning bör man sälja och köpa i samma marknad.

Välj mäklare

Att använda sig av en mäklare har många fördelar, då mäklaren håller i affärens alla praktiska delar, alltifrån värdering till fotografering, annonsering, budgivning och kontraktsskrivning. Mäklaren är också en expert som är skicklig på att se och tala för de olika möjligheter som finns hos det objekt som ska säljas.

ANNONS

– Kontakta åtminstone två mäklare som du har sett är aktiva i området. Dels för att höra vilka produkter och tjänster som ingår men också för att få en uppskattad prisnivå av bostaden och hur lång tid det kommer ta att sälja den, säger Sebastian Arnell.

Han menar att förtroende är en av de viktigaste komponenterna vid val av mäklare, det är inte fel att be om referenser från tidigare försäljningar. Andra saker som kan vara bra att tänka över är om man vill ha hjälp med hela försäljningen eller bara en del av den.

Visning

– Genom sin mäklare kan man få träffa en homestylist för att få råd och tips på hur man med relativt små medel kan göra sin bostad mer attraktiv, säger Sebastian Arnell.

Det blir allt vanligare att använda sig av en homestylist och ofta kan det löna sig att piffa till bostaden med professionell hjälp. En homestylist kan välja möbler, ljus och inredning som tar fram det bästa med bostaden, något som kan vara svårt att få till på egen hand.

Oavsett om man väljer att ta hjälp eller att göra jobbet själv kan det vara bra att plocka bort så mycket som möjligt av sina personliga saker. Det är heller inte helt fel att plocka bort en del möbler och prylar så att bostaden blir luftigare – då är det lättare att se hur den ser ut.

ANNONS

Objektsbeskrivning

Det är mäklaren som gör en skriftlig beskrivning av din lägenhet – en så kallad objektsbeskrivning. Det är dock viktigt att du är noga med att kontrollera att allt som står i objektsbeskrivningen är korrekt. I den ska alla uppgifter som yta, rumsbeskrivning, driftskostnader och eventuella vindsförråd finnas med. Om du inte är helt säker på ytan behöver lägenheten mätas upp på nytt.

– Som säljare är det bra om du kan ta fram vilka år det har gjorts stora renoveringar såsom köksbyte eller badrum. Detta är något som man kan trycka på och betona i annonseringen. Fakta kring den aktuella föreningen och vad som är på gång i fastigheten tar mäklaren reda på, detta behöver man alltså inte ha koll på som säljare, säger Sebastian Arnell.

Var ute i god tid

Om du har möjlighet – se till att vara ute i god tid. Kontakta din mäklare så att ni har tid på er att planera försäljningen. På så sätt kan ni till exempel förbereda foto av lägenheten så att de tas vid en bra tidpunkt på året.

– Vet man att man skall sälja sin bostad under senhöst eller vinter så bör man se till att fota åtminstone utsiktsbilder och balkongbilder under sommarhalvåret när allt ser mycket trevligare ut. Vi arbetar dessutom med en tjänst som heter ”på gång” där vi kan smygstarta försäljningen långt innan det egentligen är dags att sälja. På så sätt får ett objekt större och längre synlighet för potentiella köpare.

ANNONS

Kontakta Fastighetsbyrån och hitta din mäklare här.

ANNONS