Så kunde miljonerna som rann bort på Götaplatsen använts i stället

Notan för det hårt kritiserade vattenspelet på Götaplatsen har ökat till 33,1 miljoner. Men i en annan del av staden finns ett fint exempel på hur pengar använts rätt, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

ANNONS
|

Torsdag kväll, strax efter tio. Jag cyklar förbi Götaplatsen och stans mest omtalade vattenspel. Jag räknar till säkert tio personer som tittar på fontänen, tar bilder och diskuterar. Orsaken är förstås den ständigt växande notan (just nu drygt 33 miljoner) för det besynnerliga projektet (som bland annat Mark Isitt skrivit om här på kultursidorna) att placera en fontän mitt i gatan mitt i stan. Hur kunde det gå så galet?

Läs Mark Isitts artikel om Götaplatsen.

Jag fortsätter min cykeltur hemåt och passerar Odinsplatsen. Så här dags på kvällen är det lugnt och stilla. Inget vittnar om förvandlingen denna gudsförgätna trafikplats nyss genomgått. Från gatukorsning med korvkiosk till ful rondell och sedan en tid tillbaka ett helt nytt rum i staden. Här finns en rejäl fontän som blivit en badpool för kvarterets ungar. Här finns nyplanterade träd som kommer att växa upp och ge skugga soliga dagar. Här finns bänkar där mammor sitter och ammar sina bebisar, äldre farbröder läser tidningen och ungdomar slänger i sig en korv på väg till centrum. Jag cyklar förbi varje dag och gläds både åt all aktivitet på en plats där det förr i tiden aldrig fanns en människa och att en så välkomnande plats skapats i min stad.

ANNONS

Den nya platsen har dessutom påverkat sin omgivning. Plötsligt har det dykt upp flera nya krogar med uteserveringar runt rondellen.

Det lustiga är att det är samma projektledare på trafikkontoret som ligger bakom bägge förslagen.

Så vad är skillnaden?

På Odinsplatsen fanns ett utrymme som inte användes till någonting. När gatorna skulle göras om tog man ett helhetsgrepp på platsen. Från fasad till fasad, inklusive trottoarer, vägar och det nya stadsrummet inuti rondellen har projektet kostat 21 miljoner. Mycket pengar, men gatorna behövde ändå göras om, cykelbana byggas och visst är det slösigt att ha en stor yta mitt i stan som inte utnyttjas när den skulle kunna bli ett extra vardagsrum för de som bor och arbetar i området.

På Götaplatsen fanns en gata där cyklister, bilar och bussar passerade förbi. Det fungerade bra. Där fanns inte behov av något annat. I dag står färgglad fontän mitt i gataomgiven av nyuppsatta väggar som ska hindra människor att springa genom vattenspelet.Från fasad till fasad kostade projektet 31miljoner, Vakter och väggar beräknas kosta ytterligare 2,1 miljoner.

För en vecka sedan gick en kollega förbi och upptäckte att det fortfarande fanns vakter trots de nyuppsatta väggarna runt vattenspelet. "Jag är här för att informera", förklarade mannen.

ANNONS

Hmmm. Ibland finns det obegränsade resurser i vår stad.

Med facit i hand: Det finns alltså kompetens i Göteborg att bygga nya lyckade stadsrum som både gör staden vackrare och livet bättre för oss som bor här. Bevisligen finns det också pengar för att genomföra sådana projekt. Problemet verkar vara att välja var pengarna ska satsas. Vad hade inte kunnat göras någon annanstans för de 33,1 miljoner som Götaplatshaveriet hittills kostat?

ANNONS