Så kör du säkert på vintriga vägar

Att köra bil på snö- och istäckta vägar är för många en mardröm. Racingföraren och Continental Däcks ambassadör Mikaela Åhlin-Kottulinsky delar med sig av sina bästa vintertips för en säkrare och trevligare resa.

ANNONS
|

1. Håll koll på mönsterdjupet

Däcken är bilens viktigaste säkerhetsutrustning. När däcken har bra grepp mot underlaget fungerar bromsarna bättre och risken för att få sladd minskar.

– För ett optimalt grepp och kortare bromssträcka på snö, is eller vått underlag behöver vinterdäcken vara i gott skick med bra mönsterdjup, och det gäller för både dubbade och dubbfria däck. Precis som Continental rekommenderar jag ett mönsterdjup 4 mm här, även om lagen säger 3 mm, berättar Mikaela.

När ska jag byta till vinterdäck egentligen?

2. Se till att du har rätt lufttryck

Optimalt grepp kräver rätt lufttryck. Med rätt lufttryck får du kortare bromssträcka, lägre bränsleförbrukning och längre livslängd på dina däck.

ANNONS

– Information om rätt lufttryck till just din bil finns oftast i instruktionsboken. Ibland hittar du även information på insidan av tanklocket eller på B-stolpen jämte förarstolen, berättar Mikaela.

3. Sänk hastigheten och håll avstånd

Ta alltid för vana att sänka hastigheten om du hamnar i snöoväder eller kör där det är halt väglag. Det gör att risken för olyckor minskar och du har möjlighet att få stopp på bilen om det skulle behövas. Tänk även på att bromssträckan blir längre på halt underlag. Öka därför avståndet till bilen framför så blir oddsen för att du ska hinna stanna betydligt bättre.

4. Lär känna din bil

Det är vanligt att bilförare aldrig har upplevt hur bilen beter sig vid en eventuell paniksituation med en kraftig inbromsning. Att lära känna din bil på exempelvis en halkbana och de säkerhetssystem som finns i den kan ge livsviktiga kunskaper.

– Att uppleva hur säkerhetssystemen fungerar och vad de gör för dig, kan hjälpa dig om du känner dig osäker bakom ratten i vinter, säger Mikaela.

5. Planera din körning

Att lyfta blicken och planera sin körning är alltid viktigt. När underlaget är halt och sikten är dålig är det extra viktigt att vara förutseende bakom ratten. Se därför till att skrapa rutorna ordentligt och borsta bort all snö innan avfärd så att du har fri sikt i hela kupén. Tänk också igenom vad du kan behöva under en biltur i snöväder. Om du av någon anledning skulle bli stående eller råka ut för en olycka kan till exempel varma kläder och dryck vara ovärderliga. En bogserlina och en snöskyffel kan också visa sig vara en bra investering.

ANNONS

6. Var ute i god tid

Mikaela rekommenderar att sätta på vinterdäcken i god tid och inte vänta tills den där dagen då den första snön faller. Att vänta för länge och hamna mitt i snökaos med sommardäcken på bilen kan sluta illa. Tänk också på att gummit i sommardäcken inte fungerar optimalt i lägre temperaturer.

Hon avslutar:

– Det är rent av livsfarligt att köra med sommardäck när det är minusgrader. Det många inte vet är att däcken blir alldeles för hårda när det är kallt och ger då inte det grepp du behöver vid en eventuell inbromsning.

Vilket vinterdäck ska jag ha?

FAKTA/Så arbetar Continental för nollvisionen i trafiken

  1. Continental har varit en pionjär inom trafiksäkerhetsarbetet i mer än 140 år. I dag är Continental en av världens största säkerhetsexperter med drygt 200 000 anställda i 53 länder.
  2. Continental arbetar efter ett tydligt övergripande mål: Noll dödsfall, noll skador och noll olyckor i trafiken.
  3. För Continental börjar trafiksäkerhet med däcken. Continental har förbättrat säkerheten i över ett sekel med testvinnande och säkra däck.
  4. Parallellt med däckprodukterna har Continental Group också utvecklat omvälvande teknik som används i de flesta moderna bilar i dag.
  5. Continental är en drivande kraft i utvecklingen av framtidens intelligenta säkerhetssystem. För Continental innebär ny teknik möjligheter att snabbare förverkliga nollvisionen.
ANNONS