Så kan du bestämma över ditt framtida bostadsområde

Efterfrågan är stor på nyproducerade bostäder i Göteborg. Många ser fördelen med att kunna vara med och utforma sin bostad, men det är inte alla som vet att det går att vara med och påverka ett helt område.

ANNONS
|

Det kryllar av byggprojekt i Göteborg, och inom några år kommer helt nya områden växa fram i staden. Att välja en nyproducerad bostad skiljer sig på många sätt från att köpa en befintlig, bland annat tillkommer möjligheten att vara med och påverka både lägenhet och område menar Patrik Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån.

– Vi kommunicerar ofta tidigt i processen med både byggherre och eventuella köpare. På så vis har vi möjlighet att framföra vad människor är intresserade av för typ av bostäder och vad de vill ska finnas i området.

Ett av de projekt som Fastighetsbyrån är involverat i är beläget i Gårdsten. En stadsdel som fram till nu har haft 85 procent hyresrätter, och där byggföretaget Serneke ska bygga mellan 250 och 270 bostadsrätter. I samband med det ska även ett helt nytt Gårdsten centrum byggas.

ANNONS

– Det är ett exempel på ett projekt där vi hjälper till med utvecklingen redan i produktionsfasen. Vill man vara med och tycka till i den processen är det bara att anmäla sitt intresse till oss.

Som en del i processen får de intresserade sedan hjälpa till att svara på frågor om hur de vill bo, hur mycket man är villig att betala och vad som är viktigt för dem att ha tillgång till i närområdet. Patrik menar att byggherren sedan försöker lägga sig så nära vad de potentiella kunderna vill ha.

– Tycker majoriteten till exempel att det är viktigt med balkong, gemensamma ytor, ett växthus eller en ny busslinje så kommer byggherren anstränga sig för att uppfylla de önskemålen.

Möjligheten att vara med och påverka i liknande byggnadsprojekt finns på fler ställen. Fram till 2021 då Göteborg firar 400 år kommer en mängd bostäder och områden att utvecklas, både i Göteborg och i närliggande kommuner. I Angereds centrum ska 20–30 bostadsrättsradhus byggas, i Olofstorp byggs tio nya kedjehus och i Surte väntar ett elvavåningshus som redan ligger ute för annonsering.

– Nyproducerade bostäder är väldigt populära, förutsatt att man gör analysen rätt från början. Därför är det så viktigt för oss att vara med och bidra med vår kunskap. Om en byggherre bara bygger utifrån sig själv blir det sällan bra, man ska bygga bostäder som folk vill bo i.

ANNONS
ANNONS