– Första steget är att man ska vara tidig med att anmäla sitt intresse. Tänk på att en del byggherrar vill sälja i ett tidigt skede för att finansiera byggandet, hör därför av dig direkt när du ser något intressant, var på tårna, säger Daniel Magnusson, som är mäklare på Fastighetsbyrån Kungsbacka.
En annan viktig faktor är området.
– Här kan det vara bra att ställa sig själv några frågor, ligger området rätt? Ser det ut som jag föreställt mig och är kommunikationerna dit rätt? Försök visualisera hur det kommer se ut när det är färdigbyggt. Ett annat tips är att besöka andra områden som byggherren färdigställt, då kan du få en känsla för hur det kommer bli.
Även priset spelar en viktig roll.
– Absolut, håll koll på priserna i området, vad är rimligt att betala för en bostad i det aktuella området? Jämför både nyproducerade och äldre hus, om det finns. För att göra en bra investering är det viktigt att få fram ett bra kvadratmeterpris.
Daniel Magnusson lyfter även fram hur viktigt det är att sätta sig in i den ekonomiska planen och tipsar:
– Ta reda på hur stora lån föreningen har och vad det kommer innebära för din bostad. Som exempel, om föreningen har lån på 100000000 kronor och mitt andelstal är en procent så är min del 1000 000 kronor av föreningens lån. Den siffran bör jämföras med andra föreningar för att se att det är en rimlig siffra.
Han råder alla som är intresserade av att köpa nyproducerat att i god tid förbereda säljprocessen av sin nuvarande bostad.
– Prata med en mäklare och få en prisbild för din bostad, då kan du göra din egen kalkyl utifrån rätt ingångssiffror. Se också till att få klart lånelöftet.
När det är dags för säljsläpp är det viktigt att vara på hugget, enligt Daniel Magnusson.
– Ibland kan det handla om att vara på plats fysiskt eller ringa för att ställa sig i kö, ofta lottas turordningen. När det krävs en prestation – var där och kämpa.
Fakta Så går det till att köpa en nyproducerad bostad
Planering och säljstart
Byggnadsentreprenören har förvärvat mark och påbörjar planeringen för att bygga fler bostäder – villor och/eller bostadsrätter. Redan i den här tidiga fasen kan det finnas färdiga planer även för till exempel dagis, skolor och affärer som kan vara av intresse i området.
Ofta startar försäljningen av nyproduktionsbostäder redan innan bygget kommit igång.
En bostadsrättsförening bildas och en styrelse tillsätts av Byggnadsentreprenören. Bostadsrättsföreningen registreras hos Bolagsverket. Om du har anmält ditt intresse för en bostad så kommer du nu att kontaktas av mäklaren och ett förhandsavtal eller bokningsavtal kommer tecknas.
Byggstart
När tillräckligt många har anmält intresse kan spaden sättas i marken och bygget startar.
I detta skede tecknas ett upplåtelseavtal där bostadsrättsföreningen upplåter bostadsrätten till dig som ny bostadsrättsinnehavare.
Äger du redan en bostad idag är det nu dags att börja fundera på en försäljning. Kontakta en mäklare för rådgivning och värdering.
Tillval
Nu får du möjlighet att vara med och skapa din bostad. Du gör de tillval som är möjliga att göra utöver grundstandarden. Det kan handla om val av färg och tapeter, kakel, klinker och köksinredning. Ofta finns en professionell inredare som kan ge goda råd. Avtal om tillval skrivs mellan dig som bostadsrättsinnehavare och entreprenören.
Besiktning
Några veckor före inflyttning är det dags för slutbesiktning av din nya bostad. Besiktningen genomförs av en opartisk besiktningsman och du som köpare brukar vanligtvis bli inbjuden att vara med. Vid besiktningen kontrolleras bostadens skick och att de eventuella tillval som du beställt är korrekta och levererade.
Inflyttning
Vid tillträdet visar du upp att slutlikviden är betald och får nycklarna till din nya bostad. Kom ihåg att teckna en hemförsäkring och flytta alla eventuella abonnemang och prenumerationer.