Så blir domen efter läktarskandalen

ANNONS
|

Disciplinnämnden har fattat sitt beslut efter skandalmatchen på Stadsparksvallen i Jönköping. Bortalaget Östersunds tilldöms segern med 0-3 efter att en åskådare tagit sig in på planen och attackerat Östersunds målvakt Aly Keita.

Nämnden skriver i sin dom:

”Disciplinnämnden konstaterar att angriparen enligt matchdelegatens rapport kom från läktaren på kortsidan som delades mellan gästerna och inbjudna ungdomar från Jönköping. Östersund har som det får förstås i sitt ingivna material gjort gällande att läktaren varit delad i två skilda sektioner med en avspärrad säkerhetszon emellan, samt att angriparen kom från hemmalagets sektion. Bildmaterial från matchen styrker vad Östersund anfört i denna del. Angriparen har således kommit från en sektion för hemmasupportrar för vilka Jönköping som arrangerande lag haft ansvar för. Det innebär att angriparen ska presumeras vara en supporter till Jönköping för vilken klubben är ansvarig”.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: TV: Slog ner målvakt och bombhotade arenan

Gick emot rikdsombudet

Östersund har hävdat att huliganen ska anses som en supprter till Jönköpings Södra då han köpt biljett till den del av arenan som var avsedd för Jönköping.

Disciplinnämndens beslut går emot rikdsomdubet Artur Ogelids yrkande på att matchen skulle ses som ett undantag och då sluta 1-1. I stället ses händelsen som en vanlig överträdelse av huvudregeln vid avbrutna matcher, därför har Östersund tilldelats segern.

Tonåringen som sprang in har erkänt i polisförhör att han spelat en större summa pengar på matchen och anledningen till att han tog sig in på planen var för att avbryta matchen eftersom resultatet inte var det han spelat på.

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Så mycket satsade huliganen

Brister i säkerheten på arenan tas upp av nämnden som också tar med i sin dom att J-Södra vid två tillfällen denna säsong blivit bötfällda för brister i sitt arrangemangsansvar.

Två ledmöter i disciplinnämnden var inte eniga med beslutet att tilldöma Östersund segern och var i stället på riksombudets sida i frågan.

ANNONS