Så är det att bo i skärgården på heltid

Många förknippar skärgården med sommar, hav och fritidshus. Men för den som gillar friluftsliv och natur går det minst lika bra att bo där året runt. Vi bad Sebastian Stafnergård på Fastighetsbyrån om tips för vad man bör tänka på om man är intresserad utav att köpa bostad i skärgården.

ANNONS
|

Göteborgs skärgård består av ett tjugotal öar som breder ut sig som ett pärlband längs kusten. I norr ligger de större öarna som Hönö, Öckerö och Björkö. Söderut och närmare stan ligger öar som Styrsö, Brännö, Donsö och Vrångö. Många tror att det är långt att pendla fram och tillbaka mellan skärgården och innerstan men fastighetsmäklaren Sebastian Stafnergård menar på att det idag inte behöver vara ett hinder.

– Kollektivtrafiken och pendlingsmöjligheterna till öarna har blivit smidigare med åren ju mer intresset för öarna har ökat. I takt med att staden växer blir även pendlingsavstånden på fastlandet större, jag skulle vilja säga att det inte är längre till skärgården än det är från vanliga pendlingsorter. Ofta tror man det för att man måste ta båten, men det går relativt fort.

ANNONS

Utbudet av bostäder på öarna är av varierad kompott, det finns idag allt från mysiga fritidshus till moderna lägenhetshus och stora villor med havsnära lägen. Sebastian menar att priserna inte behöver skilja sig avsevärt mycket från fastlandet. Generellt sett kan man hitta fina områden med havsutsikt i samma prisnivå som på fastlandet.

Intresset för att bo i skärgården har på senare år ökat. Många ser fördelar med att ta sig ut från stadskärnan och stressen för mer lugnare och naturnära områden.

– Vi kan se en trend i att många söker sig till skärgården, och det är inte bara folk som vill bo där på sommaren – många är intresserade av ett hus för året runtboende. Vinterdagarna kan vara helt magiska på öarna, om man gillar naturliv och är en friluftsmänniska är skärgården fantastisk att bo i. Skärgården är inte bara båt och sommar, det är året runt.

Att tänka på inför bostadsköpet

  1. Se till att ha ett lånelöfte.
  2. Gör upp en budget innan visningen.
  3. Läs besiktningsplanen noga före köp om det finns en sådan.
  4. Ta en promenad i områdetoch känn på platsenoch husets läge.

Kom ihåg att alla objekt inte alltid kommer ut på Hemnet, om duär intresserad av att köpa bostad i skärgården bör dukontakta en mäklare som säljer i skärgården. De hjälper till med hela köpprocessen och kan ge råd utefter familjesituation, budget och andra önskemål.

ANNONS