S-politiker tjänar storkovan på friskolor

ANNONS
|

Frågan om privata vinster är het bland socialdemokrater. Partiet vill att vinster ska återinvesteras i verksamheten och även ett totalt vinstförbud har diskuterats. Men som GP tidigare berättat har S-politikern i Kungsbacka Ole Salsten håvat in mångmiljonbelopp på friskolor.

I UR-programmet Världens bästa skitskola, som visades på SVT2 i går, avslöjades att Ole Salsten och hans kollega Jonny Nordqvist tagit ut aktieutdelningar på hela 253,4 miljoner kronor mellan 2006 och 2010. Den största utdelningen skedde när stora delar av Baggium såldes till norska riskkapitalbolaget FSN Capital förra året. Hur stor köpesumman var har Salsten och Nordqvist hållit tyst om, men enligt Aftonbladet.se kan de ha fått ut ytterligare 124 miljoner kronor. Enligt tidningen har Salsten använt pengarna bland annat till en strandnära villa i Strömstad för åtta miljoner och en tomt på Orust för 2,7 miljoner.

ANNONS

Kritik från Skolinspektionen

Samtidigt som Ole Salsten blivit mångmiljonär har Skolinspektionen riktat kritik mot Baggium utbildning.

– Många av Baggiums skolor redovisar låga kunskapsresultat och på vissa skolor kan det vara så att hälften av eleverna inte når målen för utbildningen, säger Bertil Karlhager, enhetschef på Skolinspektionen i programmet.

Skolorna kritiseras även för dålig kontakt med elevernas praktikplatser, trots att hälften av skoltiden inom lärlingsutbildningarna är förlagd på arbetsplatser.

"Förfärligt"

Kungsbackas socialdemokratiske skolpolitiker Maj-Britt Rane-Andersson är starkt kritisk till de stora vinsterna som hennes partikamrat plockat ut.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det är fullständigt sanslöst att man kan gynna sig själv på det här sättet, säger hon till GP.

GP har förgäves sökt Ole Salsten för en kommentar. Men i en intervju i tidningen i oktober 2010 kommenterar han miljonvinsterna:

– Det här förekommer överallt. Inom byggbolag, renhållning och skolmat tjänar företag pengar på kommunal verksamhet. Jag är stolt över den skola vi har skapat. Vi började för 18 år sedan och har i dag en skola med hög kvalitet och hög lärartäthet.

Sverige är det enda land i världen där helt skattefinansierade skolor tillåts gå med vinst.

I Sverige får vem som helst äga en friskola.

I Sverige finns 1 000 friskolor som till stor del ägs av fyra skolkoncerner Baggium, John Bauergymnasiet, Kunskapsskolan och Academia.

Källa: UR

ANNONS