Dansbandet Rolandz med den fiktive rollfiguren Roland Järverup debuterar i Melodifestivalen. "Det är inte så viktigt att vinna, utan att delta. Det sa de till mig som nioåring när jag spelade fotboll. Och så satt jag på bänken hela turneringen", berättar han.
Dansbandet Rolandz med den fiktive rollfiguren Roland Järverup debuterar i Melodifestivalen. "Det är inte så viktigt att vinna, utan att delta. Det sa de till mig som nioåring när jag spelade fotboll. Och så satt jag på bänken hela turneringen", berättar han.

Rolandz schlagerdebuterar med fuldans

Roland Järverup debuterar i Melodifestivalen. Och den ängslige dansbandsfantasten, spelad av Robert Gustafsson, ser många orosmoment framför sig.

ANNONS
|

I Killinggängets humorfilm "Torsk på Tallin" från 1999 dyker Robert Gustafssons rollfigur Roland Järverup upp för första gången. Ensam och nervös åker han på en gruppresa till Estland för att hitta en partner, men får åka hem allena.

Järverup dammades av 2008 i TV4:s "Dansbandskampen", där han återuppstod som frontfigur i dansbandet Rolandz. Därefter har gruppen hunnit ge sig ut på flera turnéer och i höst ska de göra en krogshow på Rondo i Göteborg.

När TT träffar Robert Gustafsson inför Melodifestivalens fjärde deltävling är han iklädd en vit dansbandsdräkt med diamanter och färgstarka detaljer. Han är tydlig med att det är Roland Järverup som svarar på frågorna, inte han själv.

ANNONS

"Ornitologer och undersköterskor"

Bidraget "Fuldans" är fjärde låt ut i deltävlingen och dansbandsmannen beskriver den som klassisk rockswing med blås.

- Den handlar om när det rycker i benen och man vill dansa, även om man inte kan. Så man väntar. Sedan kommer refrängen en gång till, men man vågar inte. Sedan kommer den sista refrängen och då hoppar man upp på golvet, men man kan fortfarande inte dansa. Då uppstår fuldans, förklarar han.

På frågan om vilken målgrupp de riktar in sig på, svarar han att han varken gillar målgrupper eller grupperingar i stort.

- Men vi appellerar till en väldigt bred publik tror jag. Barn, gamla, vuxna, raggare, ornitologer, kanske en och annan som arbetar på nätterna… flexarbetare, deltidsanställda, undersköterskor, säger Roland Järverup.

"Betyder krig"

I dag är Roland Järverup betydligt mer självsäker jämfört med när han gjorde tv-debut för 19 år sedan.

ANNONS

- Då handlade det mycket om att sortera upp mitt liv. Jag hade som mål att sortera mitt badrumsskåp dagligen, med mina vita produkter och medel, hudkräm: mild, tändkräm: mild, schampo: mild, säger han.

- På scenen blir jag som en annan person. Jag minns när vi var på turné, det var 22000 personer på stora torget i Kalmar och jag sträckte ut armarna och tog emot folkets jubel. Det är som att livet fungerar på scenen, men utanför scenen är det lite si och så, berättar han.

Söker hjärtevän

Men det finns fortfarande flera orosmoment inför det stora framträdandet. Förutom halkiga scengolv och laktosintolerans, ängslas Roland över kameravinklarna.

- Gå mot den röda lampan säger de, men för mig betyder den röda lampan krig – alarm – fly här ifrån – lås dörren. Så jag kanske flyr från scenen, berättar han.

ANNONS

Men Melodifestivalen handlar inte om att vinna, utan om att delta, enligt Roland. Däremot hoppas han att i och med musiktävlingen få träffa en framtida hjärtevän.

- Melodifestivalen har många tittare. Får jag en kvinna av de här tre miljoner tittarna vore det fantastiskt. Chansen är väl en på tre miljoner, säger han.

Melodifestivalens fjärde deltävling sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.

TT

Fakta: Roland Järverup

Roland Järverup spelas av Robert Gustafsson och är en rollfigur som först dök upp i "Torsk på Tallin – en liten film om ensamhet" från 1999.

2008 startades dansbandet Rolandz, i vilket Roland Järverup är frontfigur.

Rolandz har släppt albumen "Efter regn kommer solsken", "Jajamen", "Halleluja mamma" och "På riktigt".

Roland Järverup har även sänt "Rolandz relationsråd" i Sveriges radio P4 under 2012, och medverkat i filmen "Rolandz: The movie från 2009". I höst ges krogshowen "Rolandz på Rondo" i Göteborg.

Fakta: Starfältet i Örnsköldsvik

1. Emmi Christensson: "Icarus"

2. Elias Abbas: "Mitt paradis"

3. Felicia Olsson: "Break that chain"

4. Rolandz: "Fuldans"

5. Olivia Eliasson: "Never learn"

6. Felix Sandman: "Every single day"

7. Mariette: "For you"

ANNONS