Danica Kragić är professor i datalogi och forskar kring robotar. Enligt Danica är just frågan om robotarna kommer ta över våra jobb en av människans största rädslor, men rädslan kan vara obefogad.
Danica Kragić är professor i datalogi och forskar kring robotar. Enligt Danica är just frågan om robotarna kommer ta över våra jobb en av människans största rädslor, men rädslan kan vara obefogad.

”Robotar är redan bättre än människor”

Orden är robotforskaren Danica Kragićs men var lugn – hon menar inte att robotar är bättre överlag, utan enbart på vissa saker. Men den stora frågan enligt henne är, kommer robotarna så småningom att bli bättre än oss människor på allt? Så bra att de tar över våra jobb?

ANNONS
|

Danica Kragić är professor i datalogi och forskar kring robotar – hon är en Telias inspirerande föreläsare på höstens Before Businessevent. Enligt Danica är just frågan om robotarna kommer ta över våra jobb en av människans största rädslor, men rädslan kan vara obefogad.

– Vad händer exempelvis med taxichaufförer när självkörande bilar blir allt vanligare? De kan ju fortfarande sitta kvar i bilen men istället för att köra kan de erbjuda annan service – som att hjälpa passagerarna i och ur bilen. En annan, mer mänsklig typ av tjänst!

Danica Kragić har fler exempel på hur robotar, eller artificiell intelligens, kan hjälpa människan i stället för att ersätta dem. Världens största nätbutik, Amazon, hade tidigare statiska hyllor och lagerarbetare som sprang och hämtade varor. Nu rör sig istället hyllorna till människorna.

ANNONS

Mest spännande enligt Danica, är att trots robotar utvecklas på alla nivåer – nano- och mikro- som kan röra sig i våra kroppar och hitta virus till stora robotar som kan skickas ut i rymden eller göra annat som är farligt för människan – så handlar det om samma algoritmer, oavsett storlek.

Telia.se/ailet hittar du Best of Before Business – där kan du titta på guldkornen från när Danica Kragić, Gustaf Josefsson, Joakim Jardenberg och Kjell A Nordström höll sina inspirerande föreläsningar på Before Businesseventen. Flera av föreläsarna är också gäster i Telias podd Digitalisterna med Kjell Eriksson och Daniel Stark som du hittar här.

ANNONS