”Språket, jämställdhet och yttrandefrihet ska gälla alla, så enkelt är det”, säger Robert Hannah (L), riksdagsledamot från Tynnered.
”Språket, jämställdhet och yttrandefrihet ska gälla alla, så enkelt är det”, säger Robert Hannah (L), riksdagsledamot från Tynnered.

Robert om ett tryggare Tynnered: ”För mig är det personligt”

Riksdagsledamoten och liberalen Robert Hannah från Tynnered ser projektet Förortslyftet som sin stora politiska gärning. När hans egna barndomskvarter i höstas plockades bort från polisens lista på särskilt utsatta områden, så gick det rakt in i den engagerade politikerns hjärta. Men det är en lång väg kvar innan slutmålet nås.

|

Där Robert Hannah vuxit upp har hans släktingar och barndomsvänner stannat kvar. Efter flera år av otrygghet kopplad till kriminella gäng var det en delseger när polisen i höstas inte längre listade Tynnered som ett särskilt utsatt område.

– För mig är det personligt. Det handlar om mina släktingar och vänner, om deras frihet. Men vi får inte glömma att Tynnered fortfarande ses som ett riskområde, säger han.

Att det ändå går åt rätt håll är bland annat resultatet av en god samverkan mellan fastighetsägare, näringslivet, Polismyndigheten och de kommunala bostadsbolagen.

– Detta trygghetsarbete har effekt på hela området, på skolan och på hur många som kommer i arbete. Vi måste skapa en mix av boendeformer så att de som lärt sig språket och fått jobb också vill bo kvar. Vi ska inte ha några utanförskapsområden i Sverige.

”Avgörande frågan för Sveriges framtid”

Förortslyftet är det mest ambitiösa programmet hittills i svensk politik när det kommer till att ta tag i problemen i landets förorter. Arbetet har letts av Robert Hannah och programmet innehåller hela 226 förslag. Alla utgår från forskning och expertanalyser.

– I grunden handlar det om att hålla ihop Sverige. Vi har ett gemensamt land, nya som gamla svenskar. Alla förtjänar att bo i ett rent och tryggt område, där varken kriminella gäng eller radikala islamister bestämmer. Det finns ingen mer avgörande fråga för Sveriges framtid, säger Robert.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Förortslyftet i Göteborg här

För att nå dit ser han och Liberalerna språket och utbildning som avgörande pusselbitar.

– En mamma som inte kan det svenska språket kommer inte kunna skydda sina barn från gängkriminalitet på samma sätt som en som kan. Och om du inte har en utbildning eller kan svenska blir det jättesvårt att få jobb. Det ska vara en självklarhet att tala svenska och gå till jobbet, både i Tynnered och andra liknande områden.

Kunskap i fokus

Robert Hannahs gamla skola i Tynnered är nedlagd sedan länge. ”Den misslyckades med sitt uppdrag år efter år”. Han berättar om en annan skola i Sverige 2022 där personalen tagit bort alla möbler eftersom de annars förstörs av elever.

– Inget barn föds dömt till utanförskap. Det handlar om bra förutsättningar, skolor där det råder ordning och reda och där lärarna inte behöver agera socialtjänst. Och det handlar om rätt lärare, lärare som tror på eleverna, som ställer krav och som har ett stort kunskapsfokus. Det är det jag vill se.

”Alla får betala för splittringen”

I Göteborg har Alliansen satt målet att det 2025 inte ska finnas något särskilt utsatt område i kommunen. För riket är samma mål satt till 2030. Enligt Robert Hannah är vägen dit Förortslyftet.

– Det här är anledningen till att jag blev politiker. Det är den här planen jag alltid velat genomdriva och den är precis lika viktig för människor i Örgryte och Torslanda som för Tynneredsborna. Att bryta utanförskapet är ingen förortsfråga, det är en nationell fråga.

Den här texten är en annons producerad av kommersiella redaktörer på Stampen Media Studio.