Rieks räddade uddlöst Blåvitt

IFK Göteborg var uddlöst hemma mot Kalmar, men räddades i slutet av matchen av Sören Rieks. Matchen slutade 1–1. – De här sakerna som vi inte är nöjda med i vårt spel, det är ju inte så att vi inte vet vad det är. Det är bara att jobba med det, säger tränare Jörgen Lennartsson.

ANNONS
|

IFK Göteborg inledde ganska lovande, hade mycket boll och en hyfsat effektiv press. Men några chanser lyckades man inte skapa, och Kalmar åt sig in allt mer i matchen. Efter en knapp halvtimme tog gästerna ledningen genom ett osannolikt vackert volleyskott at Svante Ingelsson. Han drog till från 20 meter och bollen satt otagbart i krysset.

Just innan paus nickade farlige Papa Diouf i stolpen efter ett snabbt Kalmar-anfall längs högerkanten.

IFK Göteborg hade svårt att ta sig fram till lägen och det närmaste man kom en farlig chans var när Albaek sköt från distans. Bollen touchades dock utanför.

Nyförvärvet Björdal inte alls involverad i spelet på sin högerkant, medan Mikkel Diskerud på mitten var aktiv i början för att sedan mattas av.

ANNONS

Allt som allt en ganska jämn halvlek, där Kalmar stod för spetsen och därmed ledde rättvist i paus.

– I slutet av matchen tyckte jag att vi skapade mycket chanser, men däremot under en halvtimme i första halvlek så var det inte så. Det var en blandning av att vi tappade kvalitet i vårt passningsspel och att vi blev för långa i vårt försvarsspel. Dessutom är Rasmus Elm en briljant spelare och han fick lite för mycket tid att ta ett grepp om mitten. Så jag var inte nöjd i halvlek, säger Jörgen Lennartsson.

Är det svårare att få till anfallsspelet med 4-5-1?

– Man måste ha någon passning till eftersom man inte har två forwards som kan skapa chanser på egen hand. Om man missar någon av de passningarna på vägen fram så blir det inte de farligheterna. Så det är en viktig del för oss i det spelet, att få ett etablerat spel på deras planhalva.

"Vi har några pinnhål kvar"

Till den andra halvleken bytte Jörgen Lennartsson ut målvakten Pontus Dahlberg till förmån för Erik Dahlin, och Elias Omarsson ersatte Mikael Boman som ensam anfallare i 4-5-1-uppställningen. Han tillförde mer fart i anfallsspelet, men fortfarande lös de heta lägena med sin frånvaro.

ANNONS

Thomas Rogne ersatte Mattias Bjärsmyr och både Tobias Hysén och August Erlingmark kom in med halvtimmen kvar. Men det var ändå Kalmar som skapade den farligaste chansen när Ingelsson missade närapå öppet mål.

Men så, med kvarten kvar, slog Sören Rieks – som vid det här laget flyttat upp i anfallet strax bakomOmarsson – till. Han tajmade Scott Jamiesons fina inlägg perfekt och nickade in 1-1 från nära håll.

IFK ryckte upp sig sista halvtimmen, men var aldrig riktigt nära att göra ett segermål. Matchen slutade 1–1.

– Vi har några pinnhål kvar, det har vi. Tryggheten i passningsspelet. Att vi ska kunna hålla bollen på motståndarnas planhalva, det är en viktig sak. Och det tränar vi på varje dag. Och sedan får vi inte bli för långa när vi försvarar. Vi behöver en tätare defensiv.

Känner du någon oro?

– Nej, egentligen inte ett dugg. Det här var sista matchen där alla är med för det är ju landslagsuppehåll för flera av killarna nästa vecka. Det är lite som förra året, när vi spelade 1-1 mot Djurgården. Och de här sakerna som vi inte är nöjda med i vårt spel, det är ju inte så att vi inte vet vad det är. Det är bara att jobba med det. Men visst, första halvlek är vi inte nöjda med, det är bara att konstatera, säger Jörgen Lennartsson.

ANNONS

Han konstaterar att matchen mot Kalmar var ännu en där en del svar gavs, men där också frågor väcktes. Snart börjar allsvenskan.

– När vi får fart på vårt spel, när vi träffar vårt passningsspel i ett högt tempo med de rörelserna vi vill ha, som vi tränar på och pratar om – då har vi en hög högstanivå. Då har vi ett antal anfall med riktigt bra kvaltiet. Men det måste bli oftare, säger Lennartsson.

Så startade IFK Göteborg:

IFK Göteborg:Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, David Boo Wiklander, Scott Jamieson – Henrik Björdal, Mix Diskerud, Sebastian Eriksson, Sören Rieks – Mads Albaek – Mikael Boman.

I Svenska cupens kvartsfinal mot IFK Norrköping (1-2) startade IFK Göteborg med tre centrala mittfältare, där Mads Albaek hade rollen som släpande forward; framför Abdul Razak och Sebastian Eriksson – och strax bakom Mikael Boman.

– Vi hade inte tränat så mycket på det. Bara dagen före. Jag tycker att det gick okej, att vi var lite mer stabila i defensiven och tog bort Sjölund på mitten, säger Mads Albaek.

Offensivt fanns det ganska fina ytor faktiskt. Så det var en okej start. Hoppas att det kan bli bättre om vi jobbar vidare med det systemet, lägger han till.

ANNONS

Vilka fördelar kan finnas att ha två system att välja mellan under säsong?

– Det beror på vilka spelare man har att tillgå, vilka som inte är skadade och avstängda. Alla vill att Blåvitt är 4-4-2, men det känns som att ibland behöver man komma med något nytt, så att det inte bara blir det samma 4-4-2. Hoppas att vi kan träna mer på det och komma med något nytt.

Kan det rentav våra så att den här truppen passar bättre för 4-2-3-1 än 4-4-2?

– Ja, det kan man säga. Nu fick vi in en innermitt till. Så det är klart, vi är många innermittfältare. Vi fick inte in någon forward, så kanske passar vi bättre med det systemet.

– För min och för lagets del kändes det riktigt bra att ha något att jobba med. Det kändes som att det var mer stabilt mot Norrköping, kanske var det nya systemet som gjorde det. Vi hade också friläge att göra mål. Det finns ingen risk att vi inte kan göra mål med det systemet heller.

I förra veckan anlände Henrik Björdal från Brighton och Mix Diskerud från New York.

– Det är killar som kommer snabbt in i gruppen. Det är två norrmän, vi har redan Rogne i laget, Jörgen känner dem sedan tidigare. Så det är inga problem. Bra med nya spelare.

ANNONS

Mot Kalmar FF bildar Sebastian Eriksson, Mix Diskerud och Mads Albaek ett centralt tremannamittfält, där Albaek har rollen som offensiv uppspelspunkt och släpande forward.

ANNONS