Rieks bakom det mesta – Blåvitt klättrar rejält i tabellen

Det blev en positiv omstart i Allsvenskan för IFK Göteborg. I och med 4-1-segern mot Gif Sundsvall är Blåvitt nu ny tabelltrea.

|

Den allsvenska omstarten började på samma sätt som vårsäsongen slutade för IFK Göteborgs del, med seger. I vårens sista match vann Blåvitt mot Helsingborg med 3–1 på bortaplan, och slutsiffran blev 4–1 när laget tog emot Gif Sundsvall inför 10 146 åskådare på söndagen. En blåvit rivstart landade till slut i en relativt trygg hemmaseger.

Efter bara en och en halv minut small det till i bortalagets nät. Blåvitt bröt Sundsvalls anfall och sedan gick det undan. Sören Rieks slog en snabb passning i djupled till Gustav Engvall som tog med sig bollen och placerade in 1-0 bakom Sundsvall-målvakten Tommy Naurin.

Den första halvtimmen präglades av en ensidig matchbild där hemmalaget skapade målchanser på löpande band. 2-0 kom i den 34:e minuten när Mikael Boman spelade tillbaka bollen till Emil Salomonsson som drog till på ett tillslag. Ett hårt, kontrollerat skott som borrade sig in vid den bortre stolpen.

Efter 2-0-målet började Sundsvall tugga sig in i matchen, och bortalaget lyckades reducera under en stark tiominutersperiod innan paus. Robbin Sellin rann igenom och sköt i stolpen, och returen hann den snabbe anfallaren Pa Dibba först på.

I början av andra halvlek fortsätta Sundsvall att skapa chanser för en kvittering, men den kom aldrig. Istället utökade Mikael Boman hemmalagets ledning efter en timmes spel. Ny assist av Sören Rieks som vrickade fram bollen till Boman, som bröstade fram bollen till sig själv och halvvolley-sköt in 3-1 i krysshöjd.

Den resterande halvtimmen blev en lugn transportsträcka till de tre poängen, och Blåvitt kom närmare ytterligare mål.

På övertid kom det också, närinhoppande Tom Pettersson fick drömläge. Från nära håll kunde han placera in bollen bakom Tommy Naurin till 4–1, somblev slutresultatet.Blåvitt avancerar till tredje plats i Allsvenskan.

IFK Göteborgs fem i topp

5p: Sören Rieks

Passningen fram till Gustav Engvalls mål är endast den värd fem poäng. Lysande med bollen.

4p: Mikael Boman

Slitvarg som gör mycket av jobbet i det tysta. Ett mål och en assist.

3p: Emil Salomonsson

Han springer, tacklar reklamskyltar, spelar fram och gör mål. Finfin insats.

2p: Gustav Engvall

Gjorde viktiga 1-0 tidigt, hade flera bra chanser men fick inte dit bollen.

1p: Thomas Rogne