Retrospelsmässan är tillbaka – och här för att stanna

ANNONS
|

På lördag 29 april så slår dörrarna upp till Bananpiren i centrala Göteborg. Där arrangeras Retrospelsmässan, Skandinaviens största spelmarknad,för första gången i sina nya lokaler.

– Tidigare år så har vi varit på Eriksbergshallen, men i år så satsar vi på större och rymligare lokaler, sägerJohan Nyström, en av arrangörerna.

"Tv-spelsmarknad mässans ryggrad"

Det kommer finnas flipperspel, arkadspel och en tv-spelsmarknad som Johan kallar "mässans ryggrad". Både gamla och nya spelkonsoler kommer blandas på marknadsborden.

– Det är alltifrån konsoler från 70-talet till modernare varianter, som Playstation 4. Många säljare har också gosedjur, t-shirtar och leksaker.

På Retrospelsmässan möts spelfantaster från hela Norden för att spela och umgås.

ANNONS

– Det bästa med mässan är egentligen inte själva spelandet utan gemenskapen. Alla har ett gemensamt intresse så det blir alltid god stämning och roliga möten, säger Johan Nyström.

Youtubekändisar och cosplay

Sedan 2010 har alltså Retrospelsmässan ägt rum i Göteborg, med ett uppehållsår 2016. Men i år är mässan tillbaka – och konceptet är detsamma.

– I år kommer det dockinte bli en cosplaytävling som tidigare år, utan det kommer bli en parad som kommer promenera runt inne på mässan. På plats kommer vi också ha en fotograf som kan ta proffsiga bilder på de som klätt ut sig, säger Johan Nyström.

En del Youtubekändisar har också blivit bokade till mässan.

– Det kommer vara Gaminggrannar, ett par grabbar som heter Revansch! och Thomas "Sol" Sunhede från det gamla radioprogrammet Syntax Error.

"Retrobranschenkommer växa"

Trots att det gått många år sedan Nintendo, Commodore och SEGA lanserade sina gamla retrokonsoler så finns fortfarande ett stort intresse bland barn och unga.

– Visst, det är en överväldigande majoritet män i 20-40 årsåldern. Men det är också många kvinnor, och framförallt många barn. Jag vet inte om barnen har lärt sig om de här konsolerna från sina föräldrar eller hittat dem på egen hand, men det finns ett stort intresse och de har väldigt mycket kunskap, säger Johan Nyström.

ANNONS

Han tror även att mässan kommer fortsätta växa och utvecklas – precis som retrospelsbranschen.

– Det är ju såklart vår förhoppning att mässan blir återkommande. Jag tror att intresset för retrospel bara kommer växa. Man ser ju den trenden även i moderna spel. Retro är alltid på väg tillbaka, säger Johan Nyström.

Fakta: Retrospelsmässan 2017

  1. 29 april på Bananpiren, Göteborg
  2. 200 kronor inträde, barn 13 år och yngre gratis i målsmans sällskap
  3. Skandinaviens största spelmässa
ANNONS