PSA-prov är en form av blodprov som tas för att upptäcka prostatacancer.
PSA-prov är en form av blodprov som tas för att upptäcka prostatacancer. Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Regionen inför test av prostatacancer

Från och med 2020 kommer alla män födda mellan 1970 och 1972 i Västra Götalandsregionen erbjudas att testas för prostatacancer. Det beslutade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen under torsdagen.
– Det här innebär att vi tar ett rejält kliv för en ökad jämlik hälsa, säger Håkan Linnarsson (S).

ANNONS
|

Det är män födda 1970,1971 och 1972 i Västra Götalandsregionen som från och med 2020 kommer att få erbjudandet om att testas för prostatacancer, genom ett så kallat PSA-prov. GP har tidigare skrivit om förslaget och under torsdagen klubbades det igenom av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Läs också: Görans aggressiva prostatacancer upptäcktes av en slump

Provtagningen ingår i ett pilotprojekt som kommer pågå under perioden 2020 till 2022. Men tanken är att programmet ska fortsätta därefter.

– Om det inte finns något som talar för att det blir sämre för människor, vilket jag har svårt att tro, så kommer det vara fullt utbyggt 2029 och innefatta alla män i regionen mellan 50-74 år, säger Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd och andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

ANNONS

400 dör av sjukdomen varje år

Prostatacancer är i dag den vanligaste cancersjukdomen hos män. I Västra Götaland får 1 700 män varje år beskedet att de drabbats av sjukdomen. Varje år dör också 400 män i regionen av prostatacancer. Trots det har det hittills inte funnits någon regelbunden provtagning för män i riskzonen.

– Det här innebär att vi tar ett rejält kliv för en ökad jämlik hälsa, förhoppningsvis kommer det här göra att fler män får flera jular, födelsedagar och nyårsaftnar att fira med sina familjer. Jag tror det kommer förbättra livskvaliteten och minska onödig död, säger Håkan Linnarsson.

Ytterst få insjuknar före 50 års ålder och de flesta som avlider till följd av prostatacancer är över 70 år. Den som drabbas har en besvärlig och långdragen sjukdom med försämrad livskvalitet och höga kostnader för sjukvården.

– 12 000 män fyller 50 år i Västra Götalandsregionen nästa år, det innebär att det är nästa 50 personer som den här organiserade testningen räddar livet på, säger Håkan Linnarsson.

I dag tas många PSA-prov i regionen, men då handlar det dels om när läkare ser personer som misstänkta fall, dels när personer begär en provtagning på egen begäran.

Ska leda till ökad kunskap

Enligt Håkan Linnarsson har en av anledningarna till att provtagningarna inte införts tidigare varit att det funnits kritik mot att testmetoderna varit osäkra, vilket i vissa fall lett till att man utfört ingrepp på personer som inte haft nytta av ingreppen.

ANNONS

– En av anledningarna till att man inför pilotprojektet är ju att man får mer kunskap till forskning om prostatacancer.

Nu hoppas man även på ett kunskapsutbyte med andra liknande pilotprojekt i landet.

Fakta PSA-test

PSA står för prostata-specifikt antigen och produceras i prostatan. Ett PSA-test mäter mängden PSA i blodet. PSA är ett viktigt protein i sädesvätskan och läcker under normala omständigheter endast marginellt till blodet, men vid sjukliga förändringar i prostatan ökar detta läckaget. Ett förhöjt värde av PSA kan indikera prostatacancer men kan också bero på annat än prostatacancer vilket gör att ett förhöjt PSA inte i sig självt avslöjar en prostatacancer. Förhöjt PSA-värde utgör dock startskott för prostatacancerutredning.

För kunna bota män med prostatacancer måste sjukdomen upptäckas innan den ger symptom. Sjukdomen har en lång fas då den är möjlig att upptäcka, innan den sprider sig och blir obotlig. Blodprovet PSA är en markör som ger möjlighet att diagnostisera små, icke symptomgivande tumörer. I detta skede kan sjukdomen vanligen botas med antingen operation eller strålbehandling.

Källa: Regionalt Cancercentrum Väst

ANNONS