Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Leif Lithander, här tillsammans med hunden Queen, har fört en envis kamp för att stoppa nybygget vid Kvarnbyvallen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringen bromsar bygge

Planeringen för de 185 nya bostäderna vid Kvarnbyvallen är tillbaka på ruta ett. Regeringen sätter stopp för projektet och kräver att hela processen görs om från början.
- Det visste jag inte. Det var ju inte bra, säger Bertil Börjesson, vd för Sverigehuset, när GP upplyser honom om beslutet.
Sverigehuset är det företag som i samarbete med Mölndals stad har lagt upp ritningarna för det nya bostadsområdet. Men man gick för snabbt fram, konstaterar nu regeringen i sitt färska beslut.
Missen bestod i att det inte skapades ett så kallat planprogram, ett dokument där arkitekter och politiker redogör för sina övergripande tankar för området. Tanken med ett sådant program är att närboende och andra ska få möjligheter att lämna synpunkter i ett tidigt skede.
- Det här är en seger för demokratin, säger Leif Lithander, som bor alldeles intill Kvarnbyvallen.
Leif Lithander är den som varit mest aktiv i kampen för att riva upp kommunens beslut.
Hans förhoppning är nu att kommunpolitikerna besinnar sig och tänker om när det gäller Kvarnbyvallen.
- Eftersom det blir nya bostäder på gamla Soab-området så behöver man ha kvar de grönområden som finns, säger han.
Kommunalrådet Hans Bergfelt (M) är dock inte alls inne på den linjen. Enligt Bergfelt bör det vara möjligt att mycket snabbt skapa ett planprogram utifrån de handlingar som redan finns. Sedan hoppas han att hela processen, inklusive nya överklaganden, ska vara klar inom ett år.
- Ärendet har ju redan varit upp hos länsstyrelsen och regeringen så jag tror att de kan behandla detta snabbt, säger han.
Den förhoppningen närs också av Sverigehusets Bertil Börjesson. Trots finanskris och trots regeringens beslut är han fortfarande helt inne på att genomföra projektet.
- Men den här förseningen som vi haft från 2007 och fram till nu, den har verkligen inte varit bra.