Räddade livet på Martin – nu prisas de

När dumperföraren Martin Andersson höll på att drunkna kastade sig plåtslagarna Martin Larsson och Christoffer Alperud i det kalla vattnet och räddade honom. Nyligen prisades de av räddningstjänsten för sin insats.

ANNONS
|

Som GP berättade när det hände, utspelade sig dramat vid Mossholmens marina på Tjörn i mitten av oktober. Martin Andersson, från Orust, jobbade med att bygga en ny pir och körde fram och tillbaka med dumpern för att tippa sprängsten. Martin Larsson från Stora Höga och Christoffer Alperud från Lerum arbetade på ett tak på ett husbygge intill och tyckte att det såg riskabelt ut.

– Därför tittade vi dit då och då och plötsligt såg vi att bakhjulet började glida ner i vattnet och drog med hela dumpern, säger Martin Larsson.

Han och Christoffer Alperud försökte få kontakt med byggarbetare på markplan, men när de inte lyckades rusade de själva ner samtidigt som Christoffer ringde SOS alarm. När Martin kom fram till vattnet såg han först ingen människa, men plötsligt upptäckte han Martin Andersson som låg 10–15 meter ut i havet med ansiktet vänt nedåt.

ANNONS

– Jag slängde av mig jackan och simmade ut och drog in honom. Det fanns ingen tvekan, det bara skedde, säger Martin Larsson.

De sista meterna tog orken slut och Christoffer fick hoppa i och hjälpa till. De drog in Martin Andersson till kanten och väntade tills räddningstjänst och ambulans var på plats.

Martin Andersson kördes till Kungälvs sjukhus och fick ligga i respirator de första dagarna. För Martin och Christoffer var det svårt att sluta tänka på händelsen innan de visste hur det skulle sluta.

– Men när vi fick veta att han hade vaknat kunde man börja släppa det, säger Christoffer.

Deras hjälteinsats har fått stor uppmärksamhet och förra veckan fick Martin och Christoffer ta emot räddningstjänstens utmärkelse "Rådig insats" som delas ut till personer som gjort något över förväntan och ingriper i en krissituation.

– I det här fallet var det direkt livsavgörande. Vi är beroende av att folk reagerar i stället för att stå och filma. Det här kanske kan få folk att tänka att kan de kan jag också, säger Carl-Ian Bissmark, förbundsdirektör på Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

För Martin och Christoffer fanns aldrig något annat alternativ än att ingripa och de skulle göra samma sak om det hände igen.

ANNONS

– Det här kan vara en bra erfarenhet. Det finns folk som agerar och de som inte gör det, nu vet man vilken klick man tillhör, säger Christoffer.

Sedan olyckan har han och Martin träffat Martin Larsson vid några tillfällen. Han minns inte så mycket av själva händelsen och är fortfarande sjukskriven, men berättar att han mår bra under omständigheterna.

– Jag är jädrigt glad att jag tog mig upp till ytan och att de reagerade så snabbt. Martin och Christoffer räddade mitt liv, säger Martin Larsson.

Fakta: Livräddarna

Namn: Martin Larsson

Ålder: 44 år.

Familj: Fru och fem barn.

Bor: Hus i Stora Höga.

Gör: Jobbar som plåtslagare på Innerstadens plåttjänst.

Namn: Christoffer Alperud

Ålder: 23 år

Familj: Sambo och ett barn.

Bor: Lägenhet i Lerum

Gör: Jobbar som plåtslagare på Innerstadens plåttjänst och är delvis föräldraledig.

ANNONS