Projektet Jag är här blir bok

Den hyllade och uppskattade föreningen #Jagärhär ger ut en bok. "Vi vill visa inspirera och gjuta mod i människor", säger grundaren Mina Dennert.

ANNONS
|

I maj förra året startade journalisten och författaren Mina Dennert sin Facebookgrupp #Jagärhär. Tanken var att lyfta fram människors civilkurage och höja rösten mot näthat, rasism, mobbning och hela Fake news-rörelsen.

Sedan dess har gruppens medlemsantal vuxit till 75 000 personer bara här i Sverige (gruppen finns också i Tyskland, Norge och en handfull andra europeiska länder) och är numera även en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, som hyllats och mottagit flera priser för sitt engagemang.

Växer fram under hösten

Nu tar grundaren Mina Dennert nästa steg och ger ut en bok på samma tema.

– Tanken är att vi ska låta boken växa fram under hösten tillsammans med våra medlemmar på Facebook. Vi uppmanar alla vardagshjältar att skriva ned sina historier, det finns så mycket engagemang därute och det görs så många bra grejer över hela landet, det vill vi berätta om! Tillsammans kan vi peppa varandra, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Prisas för sitt arbete

LÄS MER:Kämpar mot näthatet

LÄS MER:Växande kärleksaktion

Texterna i #Jagärhär-boken ska handla om mod och civilkurage i olika former, men inte bara. Mina Dennert vill gärna få in berättelser om kärlek och hat, ensamhet och utanförskap, om hopp, demokrati och mänskliga rättigheter.

Brev, teckningar, texter ...

– Vi vill fokusera på allt det om faktiskt fungerar i vårt land, på allt bra som görs.

Texterna i boken - eller snarare bidragen då det även går bra att skicka in brev, teckningar och illustrationer - ska vara av såväl etablerade författare, artister och illustratörer, som av "vanliga" människor.

Fram till och med 20 oktober kan manmejla sinatexter, allt från några meningar i diktform till max 3 000 tecken (motsvarande två sidor), till föreningen på info@jagarhar.se. Det går också bra att skriva sitt inlägg på sociala medier och tagga texten eller bilden med #jagärhärboken.

Finns på Bokmäsan

– Vi kommer att finnas på Bokmässan, både den riktiga och den alternativa, och hoppas att så många som möjligt kontaktar oss med sina historier. Alla är välkomna, betonar Mina Dennert.

Boken är tänkt att gå i tryck under november och finnas i handeln lagom till jul.

– (skratt) Det får gärna bli årets julklapp!

ANNONS
ANNONS