Ingrid Norrman, kulturchef på GP.
Ingrid Norrman, kulturchef på GP.

Poseidon tar jobben och flyttar från Angered

De kommunala jobben borde flyttas ut från city, men Poseidon gör trots vackra ord på hemsidan precis tvärtom, skriver GP:s kulturchef Ingrid Norrman

ANNONS
|

Krönika: Ett konkret sätt att minska segregationen i Göteborg vore att flytta de kommunala jobben utanför centrala staden. I själva verket går flyttlassen åt helt fel håll. En av få om inte enda kommunala verksamhet som haft sitt huvudkontor i Angered, Bostadsföretaget Poseidon, har flyttat därifrån.

"Som kommunägt bostadsbolag har vi i uppdrag att stärka och utveckla de olika stadsdelarna till levande och trygga lokalsamhällen", står det på Poseidons hemsida. "Vi arbetar för att öka integrationen och välfärden i våra bostadsområden", står det på AB Framtidens hemsida, den kommunala fastighetskoncern där Poseidon ingår.

Vad sänder det för signaler när Poesidon som förvaltar runt 4 000 lägenheter i östra Göteborg inte ens vill låta de 50 anställda på sitt huvudkontor jobba kvar i stadsdelen?

ANNONS

"Fastigheten där vi hyrde förvaltades inte rätt, vi satt utspridda och många mådde dåligt. Ventilationen var inte bra", säger bolagets informationschef om flytten till tillfälliga lokaler i Gamlestan. Sådant går kanske att åtgärda? Krav ställas på hyresvärden? Eller kanske bolaget kunde hitta en plats i någon av sina egna fastigheter till de 50 anställda?

"Vi vill gärna flytta tillbaka till Angered och letar lokaler i området, men det finns inte så stora kontorslokaler i stadsdelen", förklarar bolagets informationschef. Enligt henne är bolaget inte heller främmande för att flytta in till city om några lämpliga lokaler skulle dyka upp där. Hmmm ...

Innanför Vallgraven och runt Stampen där 20 av 29 fackförvaltningar Iigger i dag bor bara 10 000 av Göteborgs 550 000 invånare. I exempelvis Angered bor 50 000. Och det finns många anledningar till att kommunanställda borde jobba nära de människor de är till för. I en krönika i maj listade jag tio bra anledningar till att flytta ut de kommunala jobben från city, allt från att spara pengar och att antalet mötesplatser skulle öka till att bostadsområdena utanför city blir mer attraktiva eftersom jobben finns där.

Läs den första krönikan här.

ANNONS

Jag väntade med spänning på en politisk kommentar. Inte ett svar.

Kommunala Poseidon är Göteborgs största bostadsbolag med totalt nästan 30 000 lägenheter. Klart det är viktigt då att verkligheten stämmer överens med de vackra orden på hemsidan. Självklart ska de anställda på Poseidon ha en vettig arbetsmiljö, men det verkar otroligt att det inte skulle gå att hitta lokaler i samma stadsdel där huvudkontoret haft sitt säte sedan bolaget bildades 1978. Om inte annat verkar det vara en lönsam idé att bygga kontorslokaler i Angered så fler kommunala förvaltningar kan flytta dit.

Göteborg är en av de mest segregerade städerna i Europa och den segregationen finns även i det offentliga rummet. Ansvaret ligger på politikerna. "Rent teoretiskt kan vi sitta var som helst i staden och jag tror på att offentliga verksamheter ska finnas i hela stadens rum, men det är inte en fråga vi äger. Till sist är det politikens beslut", sa exempelvis kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren i en intervju i maj.

Kanske kan politikerna äntligen plocka upp den bollen?

Läs även Lars Nicklasons artikel om jobben som delar staden och intervjun med Anna Rosengren.

ANNONS