Partiledaren Nooshi Dadgostar under en pressträff då Vänsterpartiet håller vänsterdagarna på Svenska Mässan i Göteborg.
Partiledaren Nooshi Dadgostar under en pressträff då Vänsterpartiet håller vänsterdagarna på Svenska Mässan i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

V vill se lagstiftning mot matjättarna: ”Kan inte låta dem komma undan längre”

Vänsterpartiet har siktet inställt på de stora matvarukedjorna i Sverige. Partiet vill ha omfattande lagstiftning och kontrollinsatser för att få ned matpriserna.
– Detta måste ske med full kraft, säger partiledaren Nooshi Dadgostar (V).

ANNONS
|

På lördagen invigningstalade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på vänsterdagarna i Göteborg. Bland annat fokuserade hon på inflationen och de ökade matpriserna.

– När det gäller matjättarnas orimliga priser: vi kan inte låta dem komma undan längre. I Sverige ska vi inte ha matfattigdom, sa hon.

Vill ha nya lagar

Vänsterpartiet vill se lagstiftning på tre olika områden för att komma till rätta med det som partiet menar är överpriserna på mat. Handlare ska tvingas redovisa inköpspriser till Konkurrensverket för att undvika överpriser. Skulle någon lämna oriktiga uppgifter bör det vara brottsligt, med fängelse i straffskalan.

Vad som är ett överpris får definieras i ett senare skede, enligt Nooshi Dadgostar.

ANNONS

– Det är klart att det måste finnas en rimlig avkastning på det kapital som läggs in. Det får man titta på. Men eftersom de inte konkurrerar med pris måste vi på något sätt reglera detta, säger hon.

Partiet vill också se lagstiftning som bryter upp ägandet av butiks- och grossistled. I dag är det i många fall samlat inom samma koncerner.

– Vi har i praktiken ingen marknad där priser konkurrerar med varandra. Vi har matjättar som äger stora delar av marknaden, både butiker och grossister. Vi vill se till att marknaden fungerar. Därför behöver man tillsätta en utredning och se till att bryta upp den här monopolliknande situationen.

Grossisternas ”otillbörliga handelsmetoder” gentemot livsmedelsproducenterna ska också kriminaliseras enligt partiet, som nu vill att även den frågan utreds.

”Sätter alldeles för höga priser”

I våras ville Vänsterpartiet att regeringen skulle träffa Ica, Coop och Axfood för att på frivillig väg komma fram till ett sätt att hålla nere matpriserna. Men lördagens förslag är mer långtgående i och med partiets krav på lagstiftning.

– Det behövs lagstiftning för att få kontroll. Riksbanken säger att de stora matvarujättarna har ändrat sitt prisbeteende. De bryr sig inte om att hushållen går under och att sätta priser utifrån den marknaden vi är i. De har en monopolliknande ställning på marken och sätter alldeles för höga priser, säger Nooshi Dadgostar.

ANNONS

LÄS MER:V: C ska inte ingå i regeringsunderlaget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS