UD: Felaktig översättning av Kristersson sprids

Ett klipp med felaktig översättning från statsminister Ulf Kristerssons frågestund på Pustervik sprids i sociala medier.
Spridningen kan bidra till ytterligare ökad hotbild mot Sverige, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.
– Det är mycket olyckligt att det sker, säger han.

ANNONS
|

Utrikesdepartementet (UD) har gått ut med en uppmaning att inte sprida vidare ett felöversatt klipp med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

"En felaktig översättning av ett klipp av Sveriges statsminister sprids i sociala medier. Bidra inte till detta. Vad han sade är att Sverige och EU står fast bakom Israels rätt att försvara sig", skriver UD på torsdagskvällen på X, tidigare Twitter.

Snubblade på orden

Bakgrunden till uppståndelsen är att Ulf Kristersson snubblade på orden under en frågestund på Pustervik i tisdags, där han och finansminister Elisabeth Svantesson (M) höll en afterwork.

I videoklippen som avses hörs Kristersson säga "Sverige och EU står enat i att Israel har rätt till folk...”, innan han korrigerar sig och fortsätter: ”... till försvar inom ramen för folkrätten".

ANNONS

Personer i publiken reagerade direkt med att ropa frågor om Kristersson menar att ”Israel har rätt till folkmord?”. Klipp från frågestunden har också spridits i sociala medier med budskapet att Kristersson höll på att säga ”folkmord” innan han hann ändra sig till ”försvar”.

Klippen sprids nu utomlands med den felaktiga översättningen att statsministern sagt att ”Israel har rätt att begå folkmord”.

Spridning i arabiskspråkiga sociala medier

De felaktiga påståendena om vad statsministern har sagt fick under torsdagen spridning i arabiskspråkiga sociala medier, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är ju så att det finns personer som spred kampanjen mot LVU som dammsuger efter dåliga nyheter och nyheter som kan vinklas fel mot Sverige och det verkar ha skett i det här fallet, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till GP.

Koranbränningar och desinformationskampanjer som LVU-kampanjen där svensk socialtjänst under en längre tid anklagats för att omhänderta muslimska barn har lyft upp säkerhetsfrågan på den svenska dagordningen. Tidigare i år höjde säkerhetspolisen terrorhotnivån i Sverige från 3 till 4 på den femgradiga skalan.

Magnus Ranstorp, terrorforskare.
Magnus Ranstorp, terrorforskare. Bild: Sören Andersson/TT

Terrorforskaren: Kan försämra säkerhetsläget

Enligt Magnus Ranstorp riskerar det felöversatta klippet med Kristersson bidra till ytterligare försämrat säkerhetsläge.

– Det är i ett tidigt stadium och det är helt beroende på hur långvarigt det blir, säger han.

ANNONS

En sak som kan påverka utvecklingen är om etablerade arabisktalande medier börjar sprida klippet.

– Att det sprids i sociala medier är svårt att kontrollera, men om det går över till arabisktalande tv, om man verkligen sätter fokus på detta och det blir långvarigt så ökar det den redan höga hotbilden mot Sverige, säger Magnus Ranstorp.

LÄS MER:Kritik mot statsministern efter Pustervik: ”Skyler över sin oförmåga att svara på frågor”

LÄS MER:M-toppen efter Kristerssons afterwork: Påminner om Nazityskland

LÄS MER:Manifestation vid statsministerns afterwork på Pustervik i Göteborg

LÄS MER:Hätsk stämning på statsministerns afterwork

ANNONS