Trots protester och pappersflygplan –Europaparlamentet röstade för migrationspakten

När EU:s migrationspakt skulle röstas igenom i EU-parlamentet i Bryssel reste sig stora delar av den ena åskådarläktaren och ropade ”This pact kills” unisont.
Men sedan kunde de kontroversiella förslagen om en striktare migration ändå röstas igenom.
– Vi kommer att öka säkerheten och minska invandringen till både Europa och Sverige, säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M).

ANNONS
|

Migrationspakten i EU var redan överenskommen på en övergripande nivå. Men under onsdagen var det dags för slutomröstningarna av de olika lagförslag som utgör pakten. Det blev en mycket jämnare historia än vad någon på förhand hade trott.

Under de senaste månaderna har stödet för pakten börjat vittra sönder. Vänstern, De gröna och de två partigrupperna längst högerut, ID och ECR, har varit skeptiska till pakten länge. Men stödet för förslagen har också vacklat hos enskilda medlemmar i den socialdemokratiska gruppen i parlamentet. Samma sak gäller liberala Renew och konservativa EPP.

Tomas Tobé (M).
Tomas Tobé (M). Bild: Maja Karlström

Har gått från ledamot till ledamot

Tomas Tobé har varit föredragande för den nya lagstiftning som ska hantera asyl- och migration. Det är en central del av den stora överenskommelsen om migration. Samtidigt är det också den del som varit kanske svårast att nå en överenskommelse om. De senaste veckorna har Tomas Tobé till stor del ägnat åt att försöka säkra röster, ledamot för ledamot.

ANNONS

– Det är ett historisk beslut och en stor framgång för Sverige. Vi får nu på plats mer kontroll av den yttre gränsen, säger Tomas Tobé.

Men med totalt 705 ledamöter, och utan den partipiska som ofta finns i nationella parlament, har det varit svårt att på förhand överblicka om pakten kommer att gå igenom.

På tidig onsdagskväll, efter invigningstal av den belgiska kungen Philippe, timmar av debatt och demonstrationer mot pakten utanför parlamentets entré var det tid för att rösta. För första gången under dagen var plenisalen full av ledamöter, och läktarna fyllda med åskådare och journalister.

Protester från läktaren

När det väl var dags för votering reste sig stora delar av den ena åskådarläktaren och ropade ”This pact kills” unisont. Samtidigt kastade demonstranterna ner pappersflygplan över ledamöterna. Det möttes av applåder från delar av de gröna och från vänstern i parlamentet.

Efter en stund kunde demonstranterna föras bort från läktaren och sessionen i salen återupptas.

När paktens olika delar röstades igenom blev omröstningen relativt jämn. För den del av pakten som Tomas Tobé ansvarade för var röstsiffrorna 322 för och 266 emot.

– Jag har varit hoppfull men samtidigt orolig. Jag kan erkänna att vi jobbade fram till sista minuten för att säkerställa att vi fick en trygg majoritet, säger Tomas Tobé.

ANNONS
Sveriges kommissionär Ylva Johansson var lättad efter omröstningen.
Sveriges kommissionär Ylva Johansson var lättad efter omröstningen. Bild: Maja Karlström

Även den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson, som har ansvar för inrikes frågor och arbetat med pakten från kommissionens sida, vad glad efter omröstningen.

– Jag är otroligt stolt, Det här är ett historiskt beslut och något som väldigt få trodde att vi skulle lyckas med, när jag började.

Vad är nästa steg?

– Det är implementeringen av detta. Det är ett jättestort lagpaket. Vi kommer att samla alla medlemsländer om två, tre veckor för en stor konferens om detta. Jag arbetar nu att lägga fram kommissionens implementeringsplan. Lagstiftning är ett viktigt steg men nu ska det förverkligas, säger hon.

Vänsterpartiets Malin Björk har varit föredragande när det gäller ett EU-gemensamt ramverk för vidarebosättning. Den delen av pakten bygger på frivillighet och röstades också igenom av parlamentet. Men i stort är Malin Björk mycket kritisk till pakten.

Malin Björk (V).
Malin Björk (V). Bild: Maja Karlström

– Politiken på EU-nivå har förskjutits så långt åt högernationalisternas sida. Jag vet att vi hade kunde göra något annat, något bättre. Det ser vi när det gäller mottagandet av de ukrainska flyktingarna. Det gör att detta känns ännu hårdare, säger Malin Björk.

Unicef kritiska

Pakten har tidigare kritiserats av flera olika hjälporganisationer. Amanda Bertilsdotter Nilsson är barnrättsjurist på Unicef. Organisationen som hon företräder är kritisk till pakten och det faktum att barn kan hamna i förvar när de kommer till EU.

ANNONS

– Det vi är oroade för är att man helt enkelt viker undan när det gäller barns rättigheter, till exempel detta att det föreslås att barn kommer att kunna tas i förvar. Det strider mot en grundläggande rättighet, att hamna i förvar när man inte har begått något brott, säger hon.

LÄS MER:Skakigt när migrationspakten ska röstas igenom

LÄS MER:Europa skulle inte bli en fästning – nu är det målet

LÄS MER:Tomas Tobé hoppas ta EU:s migrationspakt i hamn

ANNONS