Så ska politikerna stoppa det dödliga gängvåldet

Efter dödsskjutningen i Skärholmen i Stockholm har personer över hela landet rasat mot gängen och det dödliga våldet.
GP har sökt samtliga riksdagspartier i jakt på svaret många tycks söka: Vad ska ni göra för att stoppa dödandet?

ANNONS
|
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Anna Tärnhuvud

Jimmie Åkesson, partiledare, Sverigedemokraterna

Vilka är ert partis två bästa och mest konkreta förslag för att det som hände i Skärholmen inte upprepas?

– Tyvärr kommer det hända igen, och det måste man ha sagt. Det är otroligt beklagligt men så här är det för det pågår ett krig mellan den svenska staten och de här strukturerna. Jag menar att vi måste återuppta diskussionen om hur vi kan använda militära resurser för att skapa trygghet. Ett förslag som vi har lagt tidigare, och där andra partier har närmat sig, är att låta militären komplettera polisen så att polisen får loss resurser för att bekämpa brottslighet. Men jag menar att vi kanske har kommit till en punkt där vi måste utreda hur vi kan använda militären för att patrullera gator och torg i områden som är särskilt utsatta.

ANNONS

– En annan sak som vi har föreslagit, och där vi ligger på, är att frihetsberöva även i förebyggande syfte – det vill säga utan en konkret brottsmisstanke men där man vet att brottet är på väg att begås. Då bör man kunna frihetsberöva inblandade personer för att helt enkelt stoppa det pågående brottet.

Varför är just den åtgärden viktig?

– Det är många åtgärder som är viktiga men jag tror det är två kraftfulla åtgärder. Den ena, när det handlar om militären, är i första hand en resursfråga där man markerar att det är vi som har våldsmonopolet och man trycker tillbaka de som försöker utmana det. Det är jätteviktigt både symboliskt och praktiskt på plats. Och när det handlar om att kunna frihetsberöva människor utan konkret brottsmisstanke så hävdar jag att det är ett viktigt verktyg för polisen för att kunna stävja brott innan de begås.

– Sedan skulle jag vilja höra rikspolischefen tala klarspråk. Vad är det man behöver i form av verktyg, befogenheter och resurser? Jag är beredd att ge dem i princip vad de än ber om, för det är ytterst de som måste hantera det här.

Hur kunde det som hände i Skärholmen hända?

ANNONS

– I grunden handlar det om att vi i decennier har låtit gängstrukturer och klanstrukturer frodas och byggas upp i det svenska samhället. Nu står vi där, inför fullbordat faktum, och har väldigt svårt att hantera det.

Ardalan Shekarabi (S) rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Ardalan Shekarabi (S) rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Bild: Pernilla Löfgren

Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson, Socialdemokraterna

Vilka är ditt partis två bästa och mest konkreta förslag för att det som hände i Skärholmen inte upprepas?

– Här är två förslag som vi har lyft som jag tror är viktiga åtgärder här och nu. Det ena är tipspengar för illegala vapen. Vi behöver få bort vapnen från gatorna. En lyckad metod i andra länder är att man ger pengar till den som tipsar om illegala vapen och på så sätt skapar man incitament för människor som rör sig runt de här kriminella miljöerna att tipsa om vapen och få pengar för det. Det är ett förslag som vi lagt på bordet som vi tror skulle kunna ha effekt här och nu.

– Det andra är att vi har lagt förslag om att rikta insatser riktigt tidigt, alltså för fem- eller sexåringar. Redan i förskoleålder kan man identifiera vilka barn som befinner sig i riskzonen att hamna i en bana som leder till kriminalitet. Istället för att vänta med insatser tills barnen är 12, 13 eller 15 år.

ANNONS

Varför är de förslagen viktiga? Vad hindrar dem från att redan vara på plats?

– De här två förslagen har regeringen tyvärr inte lyft eller arbetat med. Jag tror det är två förslag som här och nu hade kunnat bidra och få effekt i kampen mot gängkriminaliteten. Det här mordet i Skärholmen var en brutal påminnelse om att vi är i ett mycket allvarligt läge. Då måste vi vara beredda att använda oss av den här typen av metoder som varit framgångsrika i andra länder.

– Jag förstår inte varför regeringen inte fokuserar på den här typen av insatser som ger effekt här och nu.

Hur kunde det som hände i Skärholmen hända?

– Vi lyckas inte stoppa nyrekryteringen. Det är uppenbart. Politiken skärper straffen och skaffar fler poliser med större befogenheter. Men barn och ungdomar fortsätter att komma in i gängen och fylla de hål som uppstår när andra blir lagförda. Det är det stora misslyckandet. Politiken, från höger till vänster, måste ödmjukt erkänna att vi har misslyckats med det här.

Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Bild: Jonas Lindstedt

Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson, Kristdemokraterna (svarar skriftligt)

Vilka är ditt partis två bästa och mest konkreta förslag för att det som hände i Skärholmen inte upprepas?

”Kristdemokraterna kräver att Adrianalagarna införs i sin helhet. Det är ett samlat lagpaket där vi fått in stora delar i Tidöavtalet och regeringen jobbar med flera av åtgärderna. En viktig del är att förändra omedelbarhetsprincipen i rättegångar, så att en misstänkt inte ska kunna tiga igenom en hel förundersökning och sedan få ”allt serverat” och helt kunna anpassa sina svar. Om rättsväsendet ska kunna jobba mer aktivt behöver vi komma bort från detta. Våldet är också en konsekvens av decennier av misslyckad migrations- och integrationspolitik. Migrationen måste vara stram och för att bryta mönster där våldet tagit över, har KD föreslagit ett så kallat flyttprogram där en hel familj ska kunna få hjälp att flytta om barnet gängrekryterats.

ANNONS

Vi har också infört vistelseförbud och nu också säkerhetszoner så att vi kan förebygga och förhindra brott. Det brottsförebyggande arbetet är också oerhört viktigt för att förhindra rekryteringen. Regeringen har tagit fram en strategi för brottsförebyggande arbete.”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Bild: Josefine Stenersen

Nooshi Dadgostar, partiledare, Vänsterpartiet (svarar skriftligt)

Vilka är ditt partis två bästa och mest konkreta förslag för att det som hände i Skärholmen inte upprepas?

”Här och nu måste polisen gripa och lagföra personerna som begår de här fruktansvärda morden. Det som hände i Skärholmen får inte hända. Fokusera på att få bort de äldre kriminella som hotar och groomar barn in i att gå de kriminellas ärenden.

Fler behövs i arbetet för att stoppa nyrekryteringen men med regeringens nedskärningspolitik blir de idag tyvärr färre. Gängkriminella barn vill självklart bli lämnade ifred att skolka, sälja droger eller i värsta fall mörda. Men vi måste störa dem hela tiden. Vi måste göra motsatsen till det som gjorts i 20 år av högermajoriteten i riksdagen. Ge skolan och socialtjänsten precis alla de resurser som behövs för att kunna agera tidigt och hundra gånger mer kraftfullt i arbetet med att omringa barn i riskzon. Prioritera bort andra saker under de kommande åren.

Stärk incitamenten för den som tipsar om vapen och knark och modernisera vittnesskyddet. Barn ska spela fotboll och ha ryggsäcken fylld med skolböcker, inte agera narkotikakurirer.”

ANNONS

Varför är de förslagen viktiga? Vad hindrar dem från att redan vara på plats?

”I snart 15 års tid har olika regeringar i praktiken bara haft ett svar på gängkriminaliteten, och det är hur straffen ser ut. Prognosen är att Sverige snart kommer ha flest fängslade i EU. Vi vänsterpartister var själva med och gjorde storsatsningen på polisen, ändå har det inte räckt. Resultatet flera år senare är att det värre än någonsin och barn mördar barn, det är helt fruktansvärt. Vi måste mycket tidigare få stopp på inflödet av barn in i gängen och sätta stopp innan morden begås.

Insatserna måste få kosta för att kunna rycka upp problemet med rötterna. Högerpartierna har velat prioritera annat. Det vore välkommet om de nu omprövade den inställningen i detta akuta läge.”

Hur kunde det som hände i Skärholmen hända?

”Det som hände i Skärholmen borde aldrig ha fått hända. Ett sådant ofattbart dåd lämnar oss alla med känslan av totalt misslyckande. Nu är det samhället och politikens ansvar att se till att något sådant aldrig händer igen och då finns det inga genvägar, det kräver att politiken både är beredd att arbeta och faktiskt betala det som det kostar att återställa ett fungerande samhälle som är tryggt för alla. Börja satsa på och skydda de laglydiga, hederliga människorna i Skärholmen och i fler områden.”

ANNONS
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén.
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Bild: Anna Tärnhuvud

Daniel Helldén, språkrör, Miljöpartiet

Vilka är ert partis två bästa och mest konkreta förslag för att det som hände i Skärholmen inte upprepas?

– Jag måste bara säga först att det är fruktansvärt att ta in det här som har hänt. Jag har själv barn, och bara tanken… Det är ett misslyckande så klart för samhället och ska inte kunna hända.

– De mest konkreta förslag vi har i det här läget är att de som befinner sig i de här riskmiljöerna behöver identifieras och punktmarkeras. Vi måste se till att de går i skolan, inte hänger på torgen och har fritidsaktiviteter. Vi måste också ha polis på plats i de här områdena, men det är en diskussion som funnits långt tillbaka i tiden. Men punktmarkering behövs.

– Den andra punkten är att se till att det finns bra sätt att lämna gängen. Det behövs en nationell avhopparverksamhet som är likvärdig runt om i landet. Det kräver så klart resurser, och socialtjänsten behöver så klart resurser för att kunna klara av den här typen av problematik.

Varför är de förslagen viktiga?

– För att kunna hantera de ungarna som befinner sig där här och nu så behöver vi en punktmarkering. Vi ska få bort dem ur de miljöerna helt enkelt. Den nationella avhopparverksamheten är bredare naturligtvis – men det är att se till att de som verkligen kommit in i gängen kan komma ur dem.

ANNONS

Vad hindrar dem från att redan vara på plats?

– Ja, det är en bra fråga. Avhopparverksamheter har funnits i vissa kommuner, men nationellt har man inte sett det behovet utan lagt över det kommunalt. Punktmarkering är också det, men kostar ju pengar. Vi måste på nationell nivå gå in och stötta upp kommunerna.

Hur kunde det hända?

– Jag kan inte svara på det. Det är så ofattbart att det inte är sant. Vi har tappat bort många ungdomar helt enkelt som har dragits in i kriminalitet och miljöer där det frodas en mentalitet som inte ska finnas i samhället helt enkelt. Den här frågan är fruktansvärt viktig.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Bild: Maja Karlström

Muharrem Demirok, partiledare, Centerpartiet

Vilka är ert partis två bästa och mest konkreta förslag för att det som hände i Skärholmen inte upprepas?

– Jag vill börja med att säga; att göra det här till en tvåfrågesak kommer inte att lösa den här frågan. Men vill du veta vad jag fått med mig från att precis ha träffat fältassistenter, skolkuratorer och områdespolisen Skärholmen så är det jättetydligt. Det behövs mer pengar till skolan – det är stora neddragningar just nu. Och det behövs fler närvarande poliser som syns både dagtid och kvällstid i området.

ANNONS

Varför är de förslagen viktiga?

– Det är uppenbart att ungdomar inte går från att vara mönsterelever i skolan till att bli kallblodiga mördare över en natt. De finns säkert redan i kommunens, socialtjänstens och skolans rullor med anmärkningar om att de är på väg att hamna snett. Hade vi haft större polisiär närvaro på plats, en skola med tillräckliga resurser, så hade de här pojkarna samlats upp mycket tidigare – innan de hunnit skjuta. Det hade kunnat sättas in tunga insatser innan de hunnit bli mördare. Hur har vi kunnat låta det gå så långt och tappa bort dem så?

Om du får besvara den frågan själv, varför finns det inte redan sådana insatser?

– Tittar man på det som är första linjens försvar, Socialtjänsten, fältassistenter och skola, så är det uppenbart för alla att det inte finns tillräckliga resurser där. Varje krona vi satsar på polisen borde vi också satsa på det som är just första linjens försvar, så att man kan fånga upp dem som är på glid väldigt, väldigt snabbt. Jag tror att det kommer vara en viktig lärdom av det här. Vi måste fånga de här mitt i den utvecklingen, innan de hinner bli mördare. Det är ett misslyckande att vi tappat bort dem i den processen. Det hade kunnat vara placeringar, ungdomsfängelse eller liknande. Men nu ska de istället dömas som mördare.

ANNONS

Hur kunde det hända?

– Det är den fråga vi nu behöver ställa, allihop. Jag åkte inte ut till Skärholmen för att peka finger eller kritisera varken regering eller någon annan. Jag åkte dit i dag för att visa medlidande. Det kommer tid nu att lägga skarpa förslag – och ett av dem måste vara att man måste fånga de här mycket, mycket tidigare. Insatserna måste sättas in tidigt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) vid minnesstunden på torsdagkvällen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) vid minnesstunden på torsdagkvällen. Bild: Nils Petter Nilsson

Ulf Kristersson, statsminister och partiledare för Moderaterna

Statsministern svarade så här till GP på plats under den minnesceremoni som hölls i Skärholmen:

– Sorgen är stor men det är också beslutsamheten att stoppa de här mördarna.

– Den systemhotande brottslighet som vårt land nu upplever har brutala konsekvenser för hela vårt fria och öppna samhälle. Människor med våldskapital ska inte tillåtas skrämma hederliga medborgare till tystnad.

– Jag står på de hederliga människornas sida. Ikväll besöker jag Skärholmen för att visa mitt deltagande men också för att ingjuta mod. Vi kommer aldrig ge upp. Vi kommer vinna över gängen.

– Antingen tar staten tillbaka kontrollen med lagstiftning eller så ger vi upp. Jag har bestämt mig, vi ska ta tillbaka kontrollen och vi kommer att genomföra lagstiftning som vi aldrig sett i Sverige förut.

– Vi gör saker varje månad. I januari blev det dubbelt så långa straff för vapenbrott. I februari blev det förbud för människor som är farliga att komma tillbaka till platser där de har varit farliga förut. Och i går fattade riksdagen beslut om visitationszoner. En del tycker att det integritetskränkande, jag tycker att det absolut nödvändigt.

ANNONS
Martin Melin, Liberalernas rättspolitiske talesperson.
Martin Melin, Liberalernas rättspolitiske talesperson. Bild: Paul Wennerholm

Martin Melin, rättspolitisk talesperson, Liberalerna

Vilka är ert partis två bästa och mest konkreta förslag för att det som hände i Skärholmen inte upprepas?

– Vi måste ut i skolorna och vi måste ut i kommunerna. Det här är ett samhällsuppdrag där kommuner och skolor måste vara med. Och vi politiker måste lyssna mycket bättre på de som vet vad som behövs göras. Mer pengar och omprioriteringar av de pengar som ges ut.

Varför är just den åtgärden viktig?

– Vi har skapat nya lagar och polisen har fått nya verktyg. De har varit väldigt effektiva. Men så länge vi låser in tio personer och det nyrekryteras tjugo, så förstår vi att vi måste göra någonting mer i ledet längre ner. Alltså i det brottsförebyggande arbetet. Vi måste nu med full kraft, och i hela samhället titta oss själva i spegeln och säga: Vad kan jag göra? Vad kan min myndighet göra? För jag ser ju också hur det skrivs orosanmälningar och att det inte görs någonting av de här orosanmälningarna. Mycket på grund av att det inte finns resurser, såklart. Vill ni att vi gör någonting? Då kommer det att kosta pengar.

Hur kunde det som hände i Skärholmen hända?

– Just den händelsen är ju svårt att säga varför just den hände. Men helt klart är att vi har unga, förmodligen, ute i vårt samhälle som förut kunde ta till verbalt våld eller nävarna. Och nu gör man inte det. Nu tar man till vapen. Det finns inget konsekvenstänk hos vissa av de här unga männen, som jag nu antar att det här handlar om.

ANNONS

– Om vi ska prata om Skärholmen så ser vi vikten av att ha lokala, närvarande poliser, dygnet runt. Och jag vet att Stockholm Syd har en enorm resursbrist. Så man har ingen möjlighet att ha polis konstant hela tiden i Skärholmen, vilket jag tycker att det ska vara. Och det tycker ju polisen själva också. Men var ska de ta polisen ifrån? De finns inte.

LÄS MER:Tyvärr, politikerna kan inte stoppa gängvåldet

LÄS MER:Så arbetar polisen efter mordet på Mikael

LÄS MER:Anhöriga till mördade Mikael konfronterade politikerna på minnesstunden

LÄS MER:Gängen måste bort från gatan

LÄS MER:Pappan Mikael sköts ihjäl inför 12-årige sonen

ANNONS