Vattenfall, Fortum och andra stora aktörer som eventuellt skulle kunna vara intresserade av att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Sverige har varit eniga i sina krav på regeringen: Fixa en bred politisk överenskommelse. Helst vill man att alla riksdagens partier ska vara överens om energipolitiken i Sverige. I varje fall vill man inte att olika planer och projekt omkullkastas vid ett eventuellt maktskifte.
På måndagen presenterade regeringens utredare en modell för hur ny kärnkraft kan finansieras i Sverige. Bland annat genom ett statligt lån om 300 miljarder kronor och eventuellt en höjning av elskatten.
S: Skulle inte genomföras
Men Socialdemokraterna säger att de inte skulle gå vidare med den typen av finansiering av ny kärnkraft i Sverige.
– Vi kan inte teckna ett avtal som förbinder oss att ha höga elpriser när vi har låga elpriser. Det skulle vara förödande för skattebetalarna. Regeringen har ingen legitimitet att säga att det här skulle få ner elpriserna, säger Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas energipolitiska talesperson.
Under presskonferensen på måndagen sa finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) att han uppfattar att det finns en bred enighet i riksdagen för att få på plats ny kärnkraft.
Fredrik Olovsson säger att hans parti förvisso är positiva till ny kärnkraft, men inte på det sättet som Moderaterna föreslår.
– Vi har sagt att vi kan tänka oss att bygga nya reaktorer på redan befintliga platser och vi kan tänka oss att ha en teknikneutral kreditgaranti för alla energislag, säger Olovsson.
C: Regeringens plan ett hafsverk
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén är också mycket kritisk till regeringens finansieringsplan och säger att den skulle innebära enorma kostnader för skattebetalarna under många år framöver. Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor, kallar regeringens modell för ett ”beställningsjobb och hafsverk”.
– Det är helt okej att bygga kärnkraft, på marknadsmässiga grunder. Dessutom har aktörerna krävt en bred politisk överenskommelse om detta, men regeringen har ju vägrat kalla till sådana samtal, säger Nordin.
Regeringen har kallat till möten med de andra riksdagspartierna under våren. Men det har varit delade meningar om huruvida alla fick komma till tals på dessa möten. Energiminister Ebba Busch har sagt att mötena var intressanta och konstruktiva medan Fredrik Olovsson sagt att de andra partierna inte blev lyssnade på.
Vattenfall: Centralt att investeringarna är långsiktigt hållbara
Vattenfalls pressavdelning skickar följande kommentar efter Socialdemokraternas besked att stoppa regeringens plan vid eventuellt maktskifte:
”Det är centralt för alla som ska investera i kärnkraft att förutsättningarna för investeringarna är långsiktigt hållbara. Hur det löses är en fråga för politiken.”
LÄS MER:Miljardlån och en ny skatt – så ska kärnkraften finansieras
LÄS MER:Fyra saker att hålla ögonen på fram till valet
LÄS MER:Kan tvingas sälja släktgården – Ringhals vill bygga ny kärnkraft