Enligt uppgifter förhandlas det nu om en uppdatering av Tidöavtalet.
Enligt uppgifter förhandlas det nu om en uppdatering av Tidöavtalet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen och SD vill luckra upp strandskyddet

Tidö-partierna förhandlar om att luckra upp reglerna kring strandskyddet, det skriver Aftonbladet.

ANNONS
|

Det finns planer på att ändra en 70 år gammal lag – strandskyddslagen.

Enligt Aftonbladet förhandlar just nu Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om att luckra upp reglerna. Målet är att göra lagstiftningen mer flexibel.

Tidningen uppger att förhandlingen är en del av uppdateringen av Tidöavtalet. Under helgen ska det hela dra igång på allvar och det ska, enligt kvällstidningens uppgifter, ske på ”statssekreterarnivå och i samordningskansliet” innan det landar på partiledarnas bord.

Drev frågan i valet

Redan under valrörelsen drev Moderaterna frågan om att avskaffa det generella strandskyddet.

SD och KD har i sin tur kommit med förslag om att kommunerna skulle få mer inflytande i frågan.

ANNONS

Liberalerna har också uttryckt att de vill se över lagen, men enligt Aftonbladet vill de inte gå lika långt som övriga Tidöpartierna.

Strandskyddet innebär att många åtgärder är förbjudna att utföra närmre än 100 meter från vattenlinjen. I vissa områden gäller 300 meter.

Det är kommunernas byggnadsnämnder eller Länsstyrelsen som tar beslut om dispens från strandskyddet. De kan också upphäva strandskyddet för ett visst område.

LÄS MER:Barnfamiljer ska rädda Öckerö – då försvinner naturområden

LÄS MER:Stegerholmens badförening får inte ta betalt för bad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS