Regeringen: 40 000 kan bli arbetslösa nästa år

Regeringen räknar med att 40 000 blir av med jobbet nästa år.
– Som bekant befinner vi oss i svåra tider. Prognoserna visar att lågkonjunkturen som befinner oss i kommer att kunna påverka arbetsmarknaden en längre tid framöver, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

ANNONS
|

Statistiska Centralbyrån presenterar nu siffror över arbetslösheten i Sverige under tredje kvartalet i år.

– Den uppgick till 7,8 procent, vilket är en ökning jämfört med andra kvartalet då den uppgick till 7,5 procent, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Enligt SCB var antalet arbetslösa 467 000 i september.

– Regeringen räknar med att nästa år så ökar antalet arbetslösa med nästan 40 000 jämfört med 2023, säger Johan Pehrson.

155 000 lediga jobb

Han säger också att antalet lediga jobb minskar, även om det finns relativt många lediga jobb fortfarande; 155 000 i september.

– Vi arbetar med att återupprätta arbetslinjen. Det handlar om sänkta skatter på låga och medelstora inkomster, insatser där människor ska flytta till de jobb som finns, säger Johan Pehrson och fortsätter:

ANNONS

– Vi har tagit steg med utredningen om bidragstak så att det alltid ska löna sig att arbeta snarare än att ta emot offentliga ersättningar. Det är så det här landet är byggt från början, genom att människor har arbetat.

LÄS MER:Här är jobben med låg konkurrens i framtiden

LÄS MER:Konkurserna rusar i Västra Götaland

LÄS MER:Arbetslösheten ökar bland akademiker

ANNONS