Ny utredning om kärnkraften från regeringen

Ytterligare en ny utredning om svensk kärnkraftsproduktion presenterades av regeringen och Sverigedemokraterna.
De menar nu att det första spadtaget för en ny reaktor ligger långt bort.
– Tyvärr befinner vi oss i ett läge där vi behöver rätta till de politiska misstagen som gjorts, säger Tobias Andersson (SD).

ANNONS
|

I september beslutade regeringen att ta bort taket på max tio kärnkraftsreaktorer, liksom förbudet mot att bygga reaktorer på andra platser än där de redan finns. Förhoppningen är att det ska öppna för små modulära reaktorer, så kallade SMR.

På en pressträff meddelade Tidöpartierna, regeringen och SD att de tillsätter en ny utredning om kärnkraft, som ska bestå av fyra delar.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger att det handlar om att de svenska myndigheterna ska stå rustade inför de tillståndsansökningar som kommer komma framöver.

Ska titta på snabbspår

Utredningen ska titta på hur tillståndsprocesser kan kortas, och se om ett snabbspår kan införas. Dessutom ska utredaren förslå hur avgifterna för prövningen av nya reaktorer kan ändras för att bli mer rättvisa.

ANNONS

– Den avgiften som finns nu speglar inte den diversifiering av reaktortyper framtiden kan ge oss i Sverige, säger Pourmokhtari.

Det handlar också om att utveckla systemet för kärnavfall. Samtidigt ska kraven på strålskydd och kärnsäkerhet, som regeringen väljer att kalla strålsäkerhet, vara lika höga som tidigare.

– Nya aktörer ska på ett effektivt sätt kunna bära sitt eget ansvar för den forskning som behövs, säger Pourmokhtari.

Första spadtaget

Finansministern Elisabeth Svantesson (M) och Carl-Oskar Bohlin (M) har tidigare sagt att det första spadtaget för nya reaktorer kommer att tas under den här mandatperioden.

– Ambitionen är att få ny kärnkraft på plats så fort som möjligt, sade Bohlin under pressträffen och meddelade efteråt att han inte tänkte svara på några fler frågor om spadtag.

Pourmokhtari säger att hennes uppdrag är att ta ansvar för lagstiftningen och att hon nu kommit till ett dukat bord med hinder och att det viktiga är att undanröja de hindren.

– Jag är inte så intresserad av spadtag och sådant tjafs, säger hon.

Energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) säger att de som politiker inte sätter något datum för spade i marken, men att hon bedömer att de kommer ha grundförutsättningarna på plats för att ett spadtag ska kunna ske den här mandatperioden.

ANNONS

– Huruvida det sker eller inte bestämmer inte politiken.

Lägger skuld på MP och S

Näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) säger att politiska beslut som gjorts tidigare gjort att Sverige befinner sig tio år efter i utvecklingen när det gäller kärnkraft. Han skyller läget på Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och menar att Sverige hade kunnat ha flera nya reaktorer.

– Tyvärr befinner vi oss i ett läge där vi behöver rätta till de politiska misstagen som gjorts, säger han.

Är det värre än vad ni hade befarat och än vad ni hade kunnat kommunicera före valet?

– Min uppfattning är att det är värre, kanske inte värre än vi som står här visste.

På frågan om han tror att det första spadtaget kommer att tas före valet 2026 svarar han följande:

– Jag tror att det kommer att fattas ett beslut om önskan om investering i ny kärnkraft fram till dess. Därefter är det ju en tillståndsprocess så det fysiska spadtaget kan dröja även om det finns en ambition om investeringar.

Han vill inte spekulera i något mer exakt datum.

– Jag vill inte ge dig något nytt datum för då kommer du att ringa mig samma dag som det datumet går ut.

ANNONS

Ebba Busch menar att läget är precis så eländigt som Tidöpartierna har påpekat.

– Det är många som är frustrerade nu. Vi ligger tio år back och så ska vi planera framåt. Men det är nog värre än många svenskar förstått att det var.

LÄS MER:S säger ja till regeringens ändring i miljöbalken

LÄS MER:Vattenfall vill ha detaljplan för ny kärnkraft vid Ringhals

LÄS MER:Så ska Moderaterna få fram mer vindkraft i Sverige

ANNONS