Kristersson: ”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler”

Statsminister Ulf Kristersson (M) är kritisk till Jimmie Åkessons utspel om att riva moskéer. I ett uttalande till GP säger han ”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler”. Under lördagen fick Åkessons uttalande spridning i turkiska medier.
– Det här blir svårt för statsminister Kristersson att förklara gentemot Turkiet, säger Bitte Hammargren som är knuten till Utrikespolitiska institutet.

ANNONS
|

På lördagen höll Jimmie Åkesson tal på sitt partis kongress i Västerås. Under talet sa han att han ville riva, konfiskera och stoppa byggnad av moskéer, något han menar skulle motverka islamism.

Hans främsta regeringssamarbetspartner, statsminister Ulf Kristersson vänder sig emot förslaget.

”I Sverige har vi en grundlagsskyddad religionsfrihet där kärnan är att enskilda får utöva sin religon enskilt och tillsammans med andra. Det gäller lika för alla – kristna, muslimer, judar och andra troende.

I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler. Vi ska som samhälle slå tillbaka mot våldsbejakande extremsim oavsett grund – men det ska ske inom den demokratiska rättsstatens ramar”, skriver Kristersson i ett uttalande.

ANNONS

Kristersson skriver också att ”de som uttrycker sig antisemitiskt eller hetsar mot muslimer kränker människor i vårt eget land och skadar Sverige”.

”Nu behövs samling - inte ytterligare polarisering.”, tycker statsministern.

"Extremt" av Åkesson

Flera turkiska medier skriver om Åkessons uttalanden, med rubriker om ”Chockerande krav från ledaren för extremhögern i Sverige: Moskéer bör rivas”. Enligt Bitte Hammargren, Turkietexpert knuten till Utrikespolitiska Institutet, är det uppenbart att det här påverkar bilden av Sverige i Turkiet.

– Det här blir svårt för statsminister Kristersson att förklara gentemot Turkiet, att hans partner i regeringsunderlaget vill riva moskéer, och gör det ännu mer komplicerat i Sveriges relationer med Turkiet.

Efter koranbränningar och desinformationskampanjer, som ger en bild av Sverige som ett antimuslimskt land, är ett godkännande av den svenska Natoansökan redan impopulärt i Turkiet.

Senaste beskedet var att det turkiska utrikesutskottet skjuter upp beslutet om Sveriges ansökan, oklart varför. Det sänker alla förhoppningar om att få frågan avgjord till Natos utrikesministermöte nästa vecka.

I ett läge där den svenska Natoansökan står och väger på kanten är Jimmie Åkessons moskéuttalande ytterligare en belastning och en tung sådan, enligt Michael Sahlin, Turkietexpert och före detta ambassadör.

– I den här miljön är det extremt olyckligt att en partiledare för ett av Sveriges stora partier står och pratar om att riva moskéer. Det kommer som ytterligare en negativ sak i ett känsligt läge, säger han till TT och fortsätter:

ANNONS

– Sedan vet Turkiet att SD sagt problematiska saker förr. Men att prata om att riva moskéer det är extremt.

Pehrson: ”Osvenskt”

Också Liberalernas partiledare, Johan Pehrson, är kritisk:

”Oavsett om du är muslim, kristen eller jude har du en självklar rätt att utöva din religion i trygghet i Sverige. Snack om att konfiskera och riva moskéer är rent av osvenskt. Liberalerna kommer alltid stå upp för öppenhet, tolerans och religionsfrihet”, skriver han.

Även C-ledaren Muharrem Demirok kommenterar Åkessons utspel på plattformen X.

”Det kommer inte rivas moskéer i Sverige. Tal om att moskéer ska rivas leder dock till polarisering och hat”, skriver C-ledaren och citerar ur regeringsformen som är en av grundlagarna:

”Kom ihåg: Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad [...] religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS