Arkivbild på Riksdagshuset, som skakats av en kokainskandal på partikanslierna.
Arkivbild på Riksdagshuset, som skakats av en kokainskandal på partikanslierna. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Källan efter kokainfynden på partikanslierna: ”Fullständig panik”

På fyra av Sveriges åtta riksdagspartiers toaletter hittades spår av kokain, enligt en granskning utförd av Aftonbladet.
Nu vittnar flera källor till tidningen att avslöjandet slagit ned som en bomb.
– Det är fullständig panik, säger en SD-källa.

ANNONS
|

Kort innan riksdagen skulle samlas för partiledardebatt släpptes nyheten: Spår av kokain hade hittats på toaletterna hos Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, alltså fyra av åtta riksdagspartiers kanslier.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. KD-ledaren Ebba Busch kallade det ”helt sjukt”, och sade att att det hade ett ”extremt starkt symbolvärde om drogfriheten inte upprätthålls på en plats som också rör Sveriges högsta beslutande församling.”

S-ledaren Magdalena Andersson kallade det ”väldigt, väldigt allvarligt” och sade att fynden som nu framkommit ”självklart” är emot partiets drogpolicy, samt att någon uppenbarligen ”brutit mot lagen”.

SD:s Jimmie Åkesson hänvisade först till partiets kanslichef, men sade till Ekot på kvällen att det ”skulle vara fullt rimligt” att drogtesta hela riksdagen.

ANNONS

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar uttrycker även hon till Ekot att det naturligtvis är ”mycket allvarligt”, men att hon gärna hade sett en granskning av Aftonbladets toaletter också.

– Skulle inte det va roligt? frågade Dadgostar Aftonbladets reporter, innan hon hänvisade till en tidigare intervju med Vänsterpartiets kanslichef.

Källan: "Vill drogtesta samtliga”

Men trots V-ledarens till synes avslappnade svar vittnar en partikälla om att möten hållits internt efter avslöjandet.

– Det här är inte bra. Det är till viss del pikant, men verkligen inte bra, säger V-källan till Aftonbladet.

Flera icke-namngivna källor inom SD berättar att partiet riktar blicken mot tjänstemän – snarare än förtroendevalda – med anledning av kokainfyndet.

Hur som helst ska avslöjandet ha slagit ned som en bomb hos SD, enligt Aftonbladet.

– Det är fullständig panik. Kanslichefen vill drogtesta samtliga tjänstemän, säger en SD-källa.

Säkerhetschefen: ”Oacceptabelt”

En tjänsteman, vars partitillhörighet dock hemlighålls, ställer sig frågande till hur knark kan ha förekommit på kansliet eftersom fester är förbjudna där.

En annan säger att flera personer har tillgång till lokalerna och att det därför kan ha varit någon utomstående, men att det lika väl kan ha varit en förtroendevalds knark och att det ”inte är bra”.

Till P4 Stockholm säger riksdagens säkerhetschef Niklas Åström att fynden är ”oacceptabla”.

ANNONS

– Det är brottsligt att hantera och bruka narkotika. Vi ser det som helt oacceptabelt och väldigt olämpligt att det finns spår av kokain i riksdagens lokaler, säger han till radion.

Drogkontroller görs inte i dag, enligt Åström. Besökare kontrolleras dock, men främst för att leta efter andra föremål än knark.

– Ytterst är det ett stort ansvar hos den enskilde som det kommer handla om i mångt och mycket. Det här är information vi tar in i det i vårt arbete med att stärka säkerhetskulturen i riksdagen, säger Åström, och tillägger att man har en ”tät samverkan” med polisen.

LÄS MER:Busch om kokainrester i riksdagen: Sjukt

LÄS MER:Rekord igen för knarket i hamnarna

LÄS MER:Stal guld från sin mamma – påstod att han kidnappats

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS