Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Journalist med dold kamera avslöjar SD:s trollfabrik

På tisdagen släpptes Kalla faktas omtalade granskning av Sverigedemokraterna på TV4 Play.
Med hjälp av dold kamera lyckas en wallraffande journalist visa att partiet i hemlighet sprider vilseledande information med hjälp av en trollfabrik inne i SD:s lokaler.

ANNONS
|

Journalisten Daniel Andersson infiltrerade SD med dold kamera under fem månader, för att undersöka om partiet hade en så kallad trollfabrik, en avdelning som jobbar med att sprida vilseledande information via sociala medier.

På tisdagsmorgonen släpptes Kalla faktas redan omtalade granskning av Sverigedemokraterna på TV4 Play. Sverigedemokraterna har tidigare anklagats för att driva anonyma konton på sociala medier, något som partiet konsekvent har förnekat.

Wallraffade i fem månader

Kalla fakta-reportern Emil Hellerud har analyserat data från sociala medier, som visade tecken på att det finns trollkonton kopplade till SD. Sedan fick Daniel Andersson, som tidigare arbetat på GP, söka jobb hos partiet. Han wallraffade först på Youtube-kanalen Riks, sedan som kommunikatör på partiets kommunikationsavdelning.

ANNONS

Med hjälp av dold kamera visar Kalla fakta att Riks och partiet är tätt sammankopplade, då de sitter i samma lokaler, använder samma personal och har tillgång till varandras material.

Man lyckas också visa att medarbetare på kommunikationsavdelningen har i uppdrag att hantera ett stort antal anonyma konton. När Daniel Andersson frågar vad de själva kallar sig så blir svaret ”trollfabrik”.

Kommunikationschefen: Var sagt som ett skämt

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein erkänner i programmet att de jobbar med dolda konton, men han förnekar samtidigt att det skulle handla om en trollfabrik.

– Jag tycker inte att jag har drivit så kallade trollsidor av det enkla skälet att jag inte har spridit information som varit felaktig, säger han till Kalla fakta.

Att personalen själva kallar det trollfabrik menar han är sagt som ett skämt.

LÄS MER:Nätattack efter granskning av "trollfabrik"

LÄS MER:Här är Språkrådets nyord 2015

LÄS MER:Facebook stänger ned nätverk av ryska konton

ANNONS