Jessika Roswall (M) lämnar rollen som EU-minister för att bli Sveriges nya EU-kommissionär.
Jessika Roswall (M) lämnar rollen som EU-minister för att bli Sveriges nya EU-kommissionär. Bild: Mikaela Landeström/TT

Jessika Roswall nomineras till Sveriges nya EU-kommissionär

Den nuvarande EU-ministern Jessika Roswall (M) nomineras av regeringen till att bli Sveriges nya EU-kommissionär. Men vilken kommissionärspost hon får återstår att se.
– Det är svårt att säga exakt vad som skulle passa mig bäst, säger Roswall.

ANNONS
|

Efter att ha varit EU-minister i regeringen i snart två år lämnar Jessica Roswall den posten för att i stället bli en av 27 EU-kommissionärer i Bryssel. Hon tackade blixtsnabbt ja när hon fick frågan från statsministern.

– Jag är oerhörd hedrad. Det är ett ärofullt uppdrag att få möjligheten att bli Sveriges nästa kommissionär, säger hon på en pressträff.

Utöver jobbet som EU-minister har Roswall även varit Moderaternas talesperson i EU-politiska frågor i EU-nämnden, riksdagsledamot och advokat. Hon lyfter fram sin förmåga att förhandla som en av de styrkor hon kommer ha användning för i sin nya roll.

ANNONS

Vad tror du kommer att bli svårast?

– Det är ju 27 medlemskommissionärer man ska förhandla med. Sen ska man förhandla med rådet och också med parlamentet.

– Så det blir mycket förhandlande. Det är inte alltid så lätt, säger hon.

Hon säger att den strategiska agenda som EU nyligen beslutat om innehåller viktiga frågor för kommissionärerna att driva i kommissionen.

– Där handlar det om att fortsätta se till att vi stöttar Ukraina och se till att Ukraina vinner kriget. Det är den absolut viktigaste frågan.

Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden, tror att Jessika Roswall kommer att jobba hårt och ambitiöst men att hon kommer att möta andra kommissionärer som har längre ministererfarenhet. Arkivbild.
Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden, tror att Jessika Roswall kommer att jobba hårt och ambitiöst men att hon kommer att möta andra kommissionärer som har längre ministererfarenhet. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

S-ledamoten: Blir en utmaning för henne

Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden, gratulerar Roswall till nomineringen, men säger samtidigt att rollen kommer att bli en utmaning för henne.

– Hon har bara varit minister en kort tid. Hon kommer att möta andra kommissionärer som har betydligt längre ministererfarenhet.

Ernkrans tror att detta kan påverka statsministerns förhandlingsläge gällande vilket ansvarsområde Roswall ska få.

– Min oro är hur det här påverkar statsministerns förmåga att förhandla fram en ny tung kommissionärspost till Sverige.

– Jag tycker det är viktigt att Sverige upprätthåller traditionen att vi lyckats få tunga poster i EU-samarbetet, säger hon.

Roswall: Tror jag är ganska spelbar

Så småningom väntas tuffa utfrågningar av alla kommissionärskandidater och om Roswall därefter godkänns återstår att se vilken portfölj hon tilldelas.

ANNONS

Vilken portfölj tror du skulle vara lättast att hantera utifrån dina kunskaper?

– Det är en bra fråga. Jag skulle säga att som EU-minister och efter att ha jobbat med EU-politik under lång tid så är jag väldigt bred, säger Roswall och fortsätter:

– Jag tror att jag har förmågan att ta tag i olika områden. Så det är svårt att säga exakt vad som skulle passa mig bäst. Jag tror jag är ganska spelbar.

Fakta: EU:s strategiska agenda 2024–2029

Den 27 juni antog EU-ledarna en strategisk agenda, som i allmänna ordalag nämner vad EU ska fokusera på de kommande fem åren.

Där står bland annat att EU ska slå vakt om rättsstatliga principer och stärka demokratin, stärka säkerheten och EU-ländernas försvar, förbereda unionen för nya EU-länder som Ukraina och stärka EU:s internationella konkurrenskraft.

I den sista punkten ingår också att fortsätta med en rättvis klimatomställning med målet att nå netto noll utsläpp till 2050.

Källa: TT

LÄS MER:S-ledaren: Viktigt Sverige får tung EU-post

LÄS MER:Toppjobben klara – trots italienskt motstånd

LÄS MER:Så påverkas du av EU:s nätlag "chat control"

ANNONS