Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Jonas Attenius (S).
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Jonas Attenius (S). Bild: Paul Wennerholm

Göteborgs bojkott av israeliska varor kan vara olaglig

Det finns starka skäl att tro att Göteborgs stads beslut om att bojkotta israeliska varor är olagligt. Detta enligt förvaltningsrätten, som nu säger att beslutet inte får genomföras i väntan på att målet avgörs slutligt.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Det var den 13 juni som nämnden för inköp och upphandling i Göteborgs stad, efter förslag från de styrande partierna S, V och MP, beslutade att kommunen ska sluta köpa in varor från länder som ockuperar andra stater.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av SD-politikerna Jörgen Fogelklou och Emma Altenhammar samt L-politikerna Axel Darvik och Allan Stutzinsky. Alla fyra ville att förvaltningsrätten skulle besluta om att Göteborgs stad inte får verkställa sin bojkott tills dess att målet avgjorts.

Under tisdagen beslutade förvaltningsrätten att gå på de klagandes linje.

”Förvaltningsrätten anser att det finns starka skäl som talar för att nämndens beslut att bl.a. sluta köpa in produkter ursprungsmärkta av vissa stater är olagligt. Domstolen anser även att beslutet kan få betydande konsekvenser för både enskilda och allmänna intressen”, skriver den bland annat i sitt beslut.

ANNONS

Jonas Attenius: Vi följer vad rätten har sagt

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Jonas Attenius (S) säger till GP att det rödgröna styret kommer att analysera den slutgiltiga domen och följa vad rätten sagt och beslutat.

– Vi får naturligtvis finna oss i ifall förvaltningsrätten tycker någonting annat, säger han.

Han säger att han lägger fram förslag baserat på det han tycker är rätt.

– Då kan man överklaga det, och det har gjorts i det här fallet. Det är den gången vi har och det får man respektera, säger han.

LÄS MER:Göteborg bojkottar israeliska varor

LÄS MER:Buschs känga till Attenius: ”Hade fått lämna sin post”

LÄS MER:Attenius tal sprids internationellt – bemöter kritiken

ANNONS