Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna och energi- och näringsminister, under ett besök i Göteborg för rundabordssamtal på Västsvenska Handelskammaren.
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna och energi- och näringsminister, under ett besök i Göteborg för rundabordssamtal på Västsvenska Handelskammaren. Bild: Mia Höglund

Experten om Buschs utspel: ”Vill få väljare från SD”

Under kort tid har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gjort flera spetsiga utspel inom ämnen som man normalt förknippar med Sverigedemokraterna.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och säger att Busch spelar högt för att rädda kvar sitt parti i parlamentet.
– Men om KD klarar spärren i valet kan det mesta vara förlåtet, säger han.

ANNONS
|

Inom loppet av en dryg vecka har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sagt att ”islam” måste anpassa sig till svenska värderingar, öppnat upp för att samarbeta med Rysslandsvänliga partier i EU och sen backat något från det sistnämnda.

Professor Jonas Hinnfors säger att det i sig inte är konstigt att det kommer skarpa utspel i slutet av en valrörelse. Men samtidigt att det i Ebba Buschs fall är uppenbart vad hon försöker göra.

– Hon försöker profilera sig inom områden som man normalt förknippar med Sverigedemokraterna. SD är en svår konkurrent för KD och Ebbas Buschs parti har legat farligt nära spärren till Europaparlamentet, säger Hinnfors.

ANNONS
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Måns Langhjelm

Spelar ett högt spel

Han säger också att det i opinionsmätningarna finns stora felmarginaler och att ett resultat i en mätning som visar drygt fyra procent lika gärna kan vara tre.

– KD behöver få uppmärksamhet och då riktar man in sig på Sverigedemokraternas väljare. Det räcker ju med kanske att man vinner över ungefär en procentenhet för att man ska klara sig, säger Jonas Hinnfors.

Han säger också att Ebba Busch spelar ett högt spel och tar chanser med sina utspel.

– Man skulle ju kunna tänka sig att hon skulle göra utspel inom områden som man traditionellt förknippar med KD, familjepolitik till exempel, eller kristna värden. Det här är lite mer så: ”Jag är höger” som Ebba Busch sa redan när hon tillträdde. Det här agerandet kommer att ställas i relation till hur det går i valet, säger Hinnfors.

Han säger att man som partiledare ”måste våga” att ta till drastiska åtgärder.

– Men det är ett relativt högt spel. Om KD skulle åka ut kan det hända att det börjar röra på sig inom partiet och att flera röster ifrågasätter henne som partiledare. Då kanske även tidigare händelser, kopplade till EU-valet, så som hanteringen av konflikten med Sara Skyttedal, där det förefaller att Ebba Busch varit personligen ansvarig, kommer ikapp henne.

ANNONS

Forssmed markerade

Enligt uppgifter till GP landade utspelet om att ”islam” måste anpassa sig inte väl hos den delen i partiet som är mer av traditionell, kristdemokratisk karaktär. En av personerna som tillhör den falangen är socialminister Jakob Forssmed som också är vice partiledare i KD.

Kort efter att Ebba Busch gjort sitt utspel var det någon som kastade ett dött vildsvin mot fasaden på en moské i Skövde.

Jakob Forssmed publicerade då följande rader på plattformen X:

”Igår kväll ringde jag ordföranden (en mycket uppskattad sjukhusimam) för den moské som fått en gris, ett vildsvin, kastad mot sin fasad. Jag uttryckte regeringens stöd i det som församlingen fått utstå. Attacker som denna är ett hot mot religionsfriheten.”

Jonas Hinnfors säger att det finns olika sätt för politiker att offentligt framföra kritik mot partiets ledning, utan att den behöver vara särskilt knivskarp.

– Det kan handla om små markeringar, att man på olika sätt visar att man är tillgänglig, säger statsvetaren.

Socialminister Jakob Forssmed tillhör en annan falang i KD än Ebba Busch.
Socialminister Jakob Forssmed tillhör en annan falang i KD än Ebba Busch. Bild: Anna Tärnhuvud

Åkesson vill mobilisera

En annan partiledare som också höjt tonläget under den senaste tiden är SD:s Jimmie Åkesson. I en debattartikel på måndagen lanserade han idén om att det pågår ett folkutbyte i Sverige. Teorin brukar användas av bland annat vit makt-rörelsen och Jimmie Åkesson tog för ett år sedan avstånd från folkutbytesteorin i en intervju med GP.

ANNONS

Jonas Hinnfors säger att Åkessons utspel skulle kunna vara ett försök att mobilisera de egna väljarna i EU-valet.

– Åkesson har inte problem med stöd, utan det problemet som hans parti brottas med handlar om att få de egna väljarna att gå och rösta. Det här kan vara ett sätt att försöka höja valdeltagandet.

Jimmie Åkesson vill få sina väljare att gå och rösta i EU-valet. Bland annat har han haft ett stort event vid Bananpiren och planerar att ordna ett röstningståg på Sweden Rock i helgen.
Jimmie Åkesson vill få sina väljare att gå och rösta i EU-valet. Bland annat har han haft ett stort event vid Bananpiren och planerar att ordna ett röstningståg på Sweden Rock i helgen. Bild: Jari Välitalo

Men på det stora hela ser Hinnfors inte att Jimmie Åkessons utspel sticker ut från hans vanliga retorik.

– Han kommer kontinuerligt med drastiska utspel som får många människor att dra efter andan. Sen kanske han backar lite grand eller så gör han det inte. Jag skulle inte säga att det här är någonting som Åkesson gör just nu, när det är val. Såhär gör han alltid.

LÄS MER:Busch öppnar för samarbete med ytterhögern i EU

LÄS MER:Förtroendet för KD-toppen Alice Teodorescu Måwe rasar

LÄS MER:KD vill sätta gräns för EU:s inflytande

ANNONS