Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under pressträffen.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under pressträffen. Bild: Christine Olsson/TT

Efter dödsolyckorna: Fler oanmälda inspektioner på arbetsplatser

Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att göra fler oanmälda inspektioner på arbetsplatser för att förebygga osäker arbetsmiljö.
– Vi importerar utländsk arbetskraft och jag vet att de personerna har arbetat under otroligt dåliga förhållanden här i Sverige, säger Paulina Brandberg (L), biträdande arbetsmarknadsminister på en presskonferens.

ANNONS
|

Bakgrunden är den senaste tidens arbetsmarknadsolyckor med dödlig utgång. Tidigare i veckan rasade en bygghiss i Sundbyberg och fem personer omkom. Två personer har också dött till följd av två olika olyckor på batterifabriken Northvolt.

– Alla arbetstagare ska vara trygga på jobbet, ingen ska behöva dö, säger Johan Pehrson (L), arbetsmarknadsminister.

Brandberg: Finns ett skuggsamhälle

Paulina Brandberg säger att de allra flesta i Sverige vill göra rätt och erbjuda en trygg arbetsplats.

– Men det finns också arbetsgivare som medvetet tummar på säkerheten för att det helt enkelt kostar pengar med säkerhet. Och det är ett problem som riskerar att bli allt mer akut med tanke på det ekonomiska läget och en byggbransch som går ner, säger hon.

ANNONS

Brandberg säger också att det idag finns ett skuggsamhälle på den svenska arbetsmarknaden.

– Vi importerar utländsk arbetskraft och jag vet att de personerna har arbetat under otroligt dåliga förhållanden här i Sverige. I vissa fall näst intill i slavliknande förhållanden.

– Vi ska inte ha den typen av utnyttjande av människor i Sverige. Och dessutom är det problematiskt ur konkurrenssynpunkt. De seriösa aktörerna måste få konkurrensfördelar.

LÄS MER:Vd:n efter dödsolyckorna: Förkrossande

LÄS MER:Byggföretaget: Vet inte vad som orsakat olyckan

LÄS MER:Detta vet vi om den dödliga hissolyckan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS