Polisens spanare följde dottern - greps på hotellrum i Norge

Två personer har anhållits misstänkta för det så kallade sommarstugemordet då en man mördades och hans hustru utsattes för ett mordförsök. Det är återigen parets dotter och hennes sambo som gripits efter att misstankarna mot dem har stärkts. Gripandena ägde rum på ett hotellrum i Norge, skriver SVT Västmanland. Paret fortsätter förneka brott.

ANNONS
|

Två personer har gripits misstänkta för det så kallade sommarstugemordet, skriver polisen i ett pressmeddelande. De skriver att det är kvinnan i 40-årsåldern, som är dotter till det utsatta paret, och hennes sambo, som tidigare satt anhållna misstänkta för brottet som återigen har gripits.

Personerna ska vara misstänkta för mordet och mordförsöket i sommarstugan i Arboga den tredje augusti.

På onsdagseftermiddagen skickade även åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande där de skrev att paret anhållits misstänkta för brotten.

– Utredningen av ärendet har fortsatt i full styrka efter det att de misstänkta släpptes på fri fot den 19 augusti. Utredningsarbetet har gett resultat och misstankegraden är numera sannolika skäl, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Jessica Wenna på Åklagarkammaren i Västerås.

ANNONS

LÄS MER: Sommarstugemordet: Detta har hänt

Internationellt efterlysta

Gripandena ägde rum i Norge i Trondheim, på tisdagen, vid klockan 18.30 på kvällen. Polisen vill inte gå in på vad de gjorde i Norge.

- Var de greps exakt och vad de gjorde där är inget vi kan prata kring, säger Anders Hedström.

Men enligt SVT Västmanland greps paret på ett hotellrum. De skriver att kvinnan kom till Norge i måndags. Den misstänkte mannen ska då ha rest till Norge utan resehandlingar. Nyhetssajten skriver att polisens spanare bevakat kvinnan.

Den norska tidningen Adresseavisenhar pratat med insatsledaren.

- Poliserna var beväpnade under aktionen, säger Trond Volden tidningen, som även Expressen skrivit.

Enligt polisen skedde gripandenaodramatiskt.Mannen och kvinnan var innan detta anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta.

– Misstankarna har stärkts mot kvinnan och mannen. De kommer nu att transporteras till Sverige och så snart de är i landet kommer ett inledande förhör, RB 24:8-förhör, att hållas med de båda, säger Anders Hedström presstalesperson i polisområde Västmanland.

Han vill dock inte gå in på vad det är som gör att misstankarna stärkts.

Förra gången som paret var anhållna var de skäligen misstänkta. När de släpptes åkte kvinnan till Thailand

ANNONS

Stärkta misstankar

Nu har misstankegraden höjts och de är på sannolika skäl misstänkta för mordet och mordförsöket. Nu ska åklagaren återigen ta ställning till om de ska begäras häktade.

– Utredningsarbetet fortsätter och vid det inledande förhöret delges misstanke om de brott de är misstänkta för och deras inställning till brottsmisstankarna, säger Anders Hedström.

Enligt VLT så är det hjulspår vid sommarstugan som är polisens hetaste spår i jakten på mördaren. Enligt en poliskälla ska hjulspåren stämma överens med hjulen på en bil som kvinnan ägergenom sitt företag. VLT skriver också att polisen gjort fynd i den bilen, något som Anders Hedström inte vill bekräfta men han säger att de har bilen i beslag och berättar att de gjort en teknisk undersökning av bilen.

LÄS MER: Polisen söker uppgifter om bil - som dottern äger

Hustrun misstänktes i början

Det var för snart en månad sedan sompolisen hittade en man i 70-årsåldern mördad och hans fru i 65-årsåldern svårt skadad i en sommarstuga i Arboga.

Polisen inledde en förundersökning om mord. Inledningsvis riktades mordmisstankarna mot hustrun, som är i 65-årsåldern. Polisens teori var att hon tagit livet av sin make.Men utredningen gjorde snart en helomvändning. Misstankarna riktades då bort från kvinnan och mot parets dotter.

ANNONS

Kvinnan och hennes sambo, en man i 20-årsåldern, anhölls när de befann sig runt Arlanda på väg att lämna landet. Men bevisen räckte inte för att begära dem häktade. När parets släpptes fria åkte kvinnan på semester i Thailand.

LÄS MER: Vändningen i sommarstugemordet - utreder makens drunkning

Utreder makens drunkning som mord

Tidigare i veckan blev det också klart att polisen har inlett en förundersökning rörande den mordmisstänkta kvinnans makes drunkning. Han drunknade för ett år sedan i den sjö som ligger vid den sommarstuga som kvinnans föräldrar attackerades. Det är ett försäkringsbolag som har kämpat för att få polisen att inleda en förundersökning eftersom de anser att det finns flera faktorer som gör att man misstänker att kvinnan ligger bakom hans död. En av faktorerna är att det ett halvår innan drunkningen tecknades en livförsäkring på mannen.Kvinnan i 40-årsåldern stod som förmånstagare.

Under tisdagen gick polisen ut och sa att de sökte vittnen till drunkningen.

– Vi är intresserade av iakttagelser i området vid Granliden vid Hjälmaren i Arboga, från fredagen den 7 augusti och fram till morgonen lördagen den 8 augusti 2015, sa då Anders Hedström.

Kvinnan har ännu inte delgivits någon misstanke rörande mord på sin make.

LÄS MER: Maken förgiftades - ett halvår senare drunknade han

ANNONS

Nekar fortfarande

Amanda Hikes, som försvarar den mordmisstänkta kvinnan berättar att polisen har haft ett kort förhör med kvinnan efter gripandet i Norge.

- Hon förnekar fortfarande brott, säger Amanda Hikes.

I övrigt vill hon inte lämna några kommentarer och säger att hon inte kan gå in på vad hennes klient gjorde i Norge.

Även mannen fortsätter att förneka brott.

- Polis och åklagare tycker väl att de har fått stärkta misstankar men varför de tycker det vet inte jag än​, säger Lars Jähresten, mannens advokat, om att hans klient är på sannolika skäl misstänkt.

Senast på lördag klockan tolv måste åklagaren besluta om paret ska begäras häktade.

ANNONS