"Poddar är komikers garageband"

Kan man skämta om hålfotsinlägg, vikingatiden och smörgåstårta? Komikerna Marcus Berggren och Carl Stanley gör just det, en gång i veckan i Tombola Podcast.

ANNONS
|

I Tombola podcast väljer komikerna Marcus Berggren och Carl Stanley två slumpmässigt valda ämnen som skickats in av lyssnarna att skämta om varje vecka.

– Det är ett sätt att öva inför när vi kör stand-up, säger Marcus Berggren. Då måste man kunna ta vilket ämne som helst och göra det roligt.

Båda två är stand-up-komiker och träffades på Göteborgsklubben Andra lång Comedy förra året.

– Vi klickade direkt och hade väldigt roligt efter giget, och fattade nog direkt att vi måste jobba ihop, säger Carl Stanley.

"Som ett garageband"

Varken Marcus Berggren eller Carl Stanley är nya på podcastscenen. Marcus hade en musikpodd, och Carl en annan humorpodd.

ANNONS

– Att ha en podcast är lite som komikervärldens svar på att ha ett garageband, säger Marcus. Vi gästade varandras podcasts, och efter ett tag bestämde vi oss för att lägga ner dem och starta en ny ihop.

Namnet på podcasten kom först. Carl gillade hur ordet tombola lät, och Marcus fyllde i med konceptet. Till första avsnittet bad de sina kompisar att komma med förslag på ämnen, efter det har de klarat sig på lyssnarnas förslag.

– Vi har ämnen för tio år framåt om vi vill, säger Marcus.

Några titlar på avsnitt som duon spelat in hittills är "Julkalendern och Taxichaufförer", "Mjölkbönder och Porrstjärnor" och "Camping och Rabattkuponger".

10 000 lyssnare

Konkurrensen är hård bland humorpoddarna, med långkörare som Till slut kommer någon att skratta och Tack för kaffet, men Tombola har i dag runt 10000 lyssnare per vecka.

– Vi växer mycket nu, det är jättekul, säger Carl.

Carl och Marcus tror att Tombola Podcast står ut genom att inte vara kreddig.

– Vi är snarare folkliga. Mer Sten-Åke Cederhök än Aron Flam, säger Marcus.

ANNONS

Dessutom gör konceptet med lyssnarförslag att de inte faller in i samma spår som andra komiker tenderar att göra. Det blir inga samtal om turnélivets mörkare sidor eller sena krogbesök.

– Vi vill inte heller vara två sköna stand-upsnubbar som bara pratar om stand-up, säger Carl. Lyssnarinteraktionerna gör att vi måste skärpa oss.

Hörs i Tankesmedjan

Vid sidan om podcasten turnérar både Marcus och Carl som stand-upkomiker, samtidigt som de gör videor, radio och bloggar. Podcasten startade i våras och hittills har de släppt 21 avsnitt. Men det kommer inte att bli en marathonserie.

– Om man gör över 400 avsnitt så blir det inte lika bra längre, säger Carl. Då är det bättre att sätta punkt och börja med något nytt.

Tombola Podcast

  1. Första avsnittet kom i mars 2016.
  2. Varje skämtar Marcus Berggren och Carl Stanley två ämnen som lyssnarna skickat in.
  3. Ämnena för den kommande veckan dras i slutet av varje avsnitt.
  4. Podcasten finns att ladda ner på Itunes, Acast och andra podcastplattformar.
  5. Marcus Berggren kan även höras i P3:s Tankesmedjan. Carl Stanley går att följa på den egna kanalen på Youtube.
ANNONS