Planerna på Dahlbergs Utøyamonument skrotas

Svenske konstnären Jonas Dahlbergs monument över Utøyas offer blir inte av. Det står klart efter att den norska regeringen sagt sista ordet i frågan.

ANNONS
|

Enligt Norges kommunminister Jan Tore Sanner önskar regeringen ett "värdigt och lågmält" minnesmärke som tar stor hänsyn till de närboende.

Det betyder att planerna på Dahlbergs "Memory wound" stoppas och att ett helt nytt minnesmärke ska tas fram, både vid Utøya och i regeringskvarteren i Oslo.

Den här gången utlyses dock ingen konstnärstävling om verkens utformning.

Byggs vid kajen

Det nya minnesmärket förläggs vid Utøyas kaj på fastlandet i stället för på udden Sørbråten, där det ursprungligen skulle byggas.

- Det var härifrån som terroristen tog färjan till Utøya och hit kom ungdomar som lyckats fly från terroristen, de räddades i land och fick hjälp av räddningspersonal, frivilliga och grannar, säger Jan Tore Sanner.

ANNONS

Ministern hoppas att beslutet innebär ett slut för den infekterade debatt som rasat kring minnesmärket sedan närboende protesterat mot planerna.

- Det har varit mer diskussion om själva konstverket än om minnesmärket. Vi vill en annan strategi nu där vi kommer att lägga större vikt vid att ha en bra dialog med både de drabbade och AUF (Arbeiderpartiets ungdomsförbund), men även med grannar och kommuner, säger han.

"Väldigt lättad"

Tidigare i år ratade ortsbefolkningen även kajen som plats för minnesmärket. I ett pressmeddelande skriver nu grannföreningen att regeringen borde ha övervägt ett tredje alternativ – den utsiktsplats i närheten som grannarna föreslagit i flera år. Samtidigt skriver de att de hoppas på en dialog mellan alla berörda parter för att komma fram till en lösning.

Både de anhöriga efter terrordåden och AUF välkomnar beslutet.

- Jag är väldigt, väldigt lättad och glad över att man tog ett klokt beslut och jag hoppas verkligen att det gör att vi kan komma vidare, säger Lisbeth Røyneland, som är ledare för en nationell stödgrupp för offrens anhöriga.

ANNONS

För brutal påminnelse

Dahlbergs "Memory wound", som var det vinnande bidraget i en konstnärstävling, skulle ha blivit ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom udden i närheten av Utøya.

Förra året stämdes dock den norska staten av lokalbefolkningen i ett försök att stoppa minnesmärket, som de ansåg vara en alltför brutal påminnelse om fasorna den 22 juli 2011.

I februari föreslog stödgruppen och AUF att monumentet skulle flyttas till kajen. För två veckor sedan bifölls förslaget av det statliga förvaltningsbolaget Statsbygg.

Jonas Dahlberg avböjer att kommentera beslutet för TT.

TT-NTB

Fakta: Terrordåden i Norge

Strax före klockan 15.30 fredagen den 22 juli 2011 kom larm om en stor explosion i regeringskvarteret i centrala Oslo.

Två timmar senare kom ett nytt larm om att en man klädd som polis sköt ungdomar på Utøya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF höll sommarläger.

I Oslo dödades åtta människor. På Utøya dödades 69 personer, varav endast sju var över 25 år.

Omkring en timme efter det andra larmet greps Anders Behring Breivik, som erkände båda dåden. Han dömdes i augusti 2012 till 21 års "förvaring", i praktiken troligen en bokstavlig livstidsdom.

ANNONS